Kezdőlap » Fitnesz » Fehérje és kreatin

Fehérje és kreatin

Tömegnövelők, zsírégetők, fehérjeporok, aminosavak..
Vannak akiknek mindennapi rutin részei, mások viszont idegenkednek tőle vagy épp nem is nagyon tudnak semmit ezekről a termékekről. Ebben a cikkben a fehérjékről és kreatinról lesz szó.

Fehérjék
Ha valaki intenzív sporttevékenységet végez és izommennyiség növelése a cél, akkor jogosan merülhet fel az igény a magas fehérjetartalmú táplálék kiegészítők használatára. Minél többet edzünk annál fontosabb, hogy kielégítsük a fehérjeszükségletünket. Vegetáriánusok számára is fontos lehet a fehérjepótlás.
Természetesen pusztán az étkezésből is be lehet vinni annyi fehérjét, amennyire szükség van. Egy nyolcvan kilós embernek száznegyvennégy gramm fehérjére van szüksége naponta. Ez bevihető étkezéssel is, de sokszor egyszerűbb megoldást jelenthet egy-egy fehérjeporos turmix.
A fehérjét ne egyszerre akarjuk bevinni, hanem szétosztva, napi öt-hat adagra bontva. Így biztosíthatjuk az állandó aminosav készletet. Gyakorlatilag minden étkezésünknek tartalmaznia kellene valamilyen fehérjét.
Ha fehérjepor mellett döntünk, elég nagy választékból szemezgethetünk. Tejsavó, kazein, szója, tojás, marha és kevert. De kapható már csirke vagy akár borsó fehérje is.
Kell a félnünk a mellékhatásoktól? Nincs bizonyíték rá, hogy bármilyen mellékhatástól kellene tartanunk. Azt azonban meg kell említeni, hogy a túlzott proteinfogyasztás nem jár előnyökkel. Puffadás az egyetlen, amire gyakran panaszkodnak.

Kreatin
A szervezetben található három aminosavból áll és kreatin-foszfátként raktározódik el. Előnye, hogy meghosszabbítja a maximális erőkifejtést, gyorsabb helyreállást eredményez, növeli a teljes testtömeget. A kreatint nem szokták folyamatosan használni. Általában van egy feltöltési időszak, ami után leállás következik. Egyetlen bizonyítható mellékhatása a súlygyarapodás.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor és mennyit kell inni, ha edzünk?

Ha az edzést dehidratált állapotban kezdjük, akkor a teljesítményünk csökkenni fog. Fontos, hogy megelőzzük ezt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük