Kezdőlap » Növények » Fátyolaszparágusz

Fátyolaszparágusz

Jellemzően Afrika trópusi őserdeiben honos, évelő növény. A virágkötészetben népszerű, elmaradhatatlan dísznövény. Levelei vékony fonalhoz hasonlítanak, ez alkotja a lombozatát. A liliomfélék családjába tartozik, és nagyon kevesen tudják, de az étkezésben használt spárga közeli rokona. Nem annyira divatos, pedig cserépben tartva kellemes dísze lehet otthonunknak.
A világos helyet kedveli, de a közvetlen, erős napfénytől óvni kell. A túlságosan meleg helyiséget és a száraz levegőt nem jól tűri. A levelei ilyen környezetben könnyen elsárgulhatnak. Vigyáznunk kell, hogy a földje mindig nedves legyen, soha ne hagyjuk teljesen kiszáradni. Ellenkező esetben a növényünk elpusztul. Ugyanilyen rossz hatással van rá a túlöntözés is. Célszerű olyan kaspóban elhelyezni a növényünket, aminek az aljába kavicsot szórunk. Ha megfelelően gondozzuk, akkor hosszú hajtásokat hoznak és virággal, terméssel is meghálálja az igyekezetünket. A virágai aprók, fehérek, és belőlük fejlődnek ki a sötétlila bogyótermések. A száraz levegőt párásítással ellensúlyozzuk, ezt legegyszerűbben a növény permetezésével oldhatjuk meg.
A nyári hónapokban adjunk tápoldatot az öntözővizéhez. Ha lehetőség van rá, akkor ebben az időszakban ültessük ki a szabadba, a cserepével együtt. Nyár végén, amikor visszaköltöztetjük a lakásba, hatalmas lombozata lesz. Ezek a növények sokkal ellenállóbbak lesznek, még rovarirtó szerre sem lesz szükségük. Ellentétben a csak lakásban neveltekkel, amelyeknek legfőbb ellensége a takácsatka és az molytetű.
Szaporítása tőosztással történik, tavasz elején. A cserépből kiemelt földlabdáról rázzuk le a földet, és óvatosan válasszuk szét a gyökércsomót.
Minden része mérgező, bőrrel érintkezve irritációt okoz. Olyan helyen tartsuk, ahol kisgyermekek és a háziállatok nem érhetik el.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kék indiángyökér

A növényt az indiánok elsősorban nőgyógyászati célokra használták. Erős főzetét a nők fogamzásgátlóként itták. Csecsemőgyökérnek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük