Kezdőlap » Internet » Fasizmus az interneten

Fasizmus az interneten

Tipikus internetes ellentmondásokról beszélhetünk akkor, mikor egy adott ország által legálisnak elfogadott téma egy másik államban egyáltalán nem elfogadott, sőt tiltott, esetleg büntetendő. A világ bármely részéről szinte pillanatok alatt találhatunk a fasizmusról és annak ideológiájáról többféle leírást – s ezt a témát taglaló site-okat joggal nevezhetjük a világháló legveszélyesebb, legsötétebb oldalainak. Főleg amerikai fasiszta szervezeteket találunk, saját fórummal,

levelezőlistákkal, hirdetőtáblákkal, chat-tel. Valójában ezek terjedésének megakadályozása lehetetlen, hiszen az ilyen szervezetek az Egyesült Államokban teljesen törvényszerűen, legálisan működhetnek. Ebből viszont egy nagyobb problémakör fejlődött ki, ugyanis létrejöttek az internetes on-line katalógus-áruházak, amelyekben sokféle tiltott tartalmú könyvet, írást találhatnak meg az emberek. Így a fasizmusról szóló iratokra, brosúrákra is ráakadhatnak, rálelhetnek a felhasználók, például Adolf Hitler Mein Kampf című írását is árusítják.

Magyarországi viszonyok között szintén találhatunk hasonló jellegű problémát, ugyanis amerikai szerverekre töltöttek fel szintén fasiszta írásokat. Magyarországon ezzel bűncselekményt valósítanának meg – közösség elleni izgatást – a Büntető törvénykönyv rendelkezései szerint. Az ügy valójában nem támadható, mert bár a tartalom jogellenes, a szerverek amerikaiak.
A fasizmusról természetesen találhatók az interneten versek, énekek, írások. Ebben az esetben kérdéses, hogy meddig terjed ki a szerző művészi szabadsága és mikor fordul át az ügy öncélú rasszizmusba.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Korlátozás szerte a világban

A Föld lakosságának nagy része talán egyet ért abban, hogy az internet korlátozása igenis fontos …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük