Kezdőlap » Fogyókúra » Farkaséhség: mi okozhatja a kínzó éhségrohamokat?

Farkaséhség: mi okozhatja a kínzó éhségrohamokat?

Fogyókúrázók számára ismerős lehet a helyzet: az éhségrohamok a legváratlanabb pillanatokban alakulhatnak ki, és ellenállhatatlan késztetést váltanak ki a csokoládé, vagy egyéb hizlaló élelmiszerek fogyasztására. A szakértők szerint az éhségrohamok azért gyakoribbak a nők körében, mivel a szebbik nem tagjai hajlamosabbak korlátozni kalóriafogyasztásukat a főétkezések folyamán: az elégtelen energiabevitel azonban könnyen falásrohamokhoz vezethet.

Előfordul, hogy a hirtelen kialakuló, kínzó éhség oka a stressz: a lelki problémák, melyeket az érintettek szeretnének elfelejteni. A stresszevés kialakulásának jóval nagyobb az esélye annál, akinél a csokoládét, édességeket már kiskorától kezdve a jutalom, illetve a vigasztalás eszközeként használták a szülők. A különféle édességek, vagy sós rágcsálnivalók kiváltotta pozitív érzés ebben az esetben jóval erősebb. Az éhségroham akár fizikai tünetekkel is együtt járhat: remegés, gyengeségérzet, koncentrációs zavarok, erős izzadás. A panaszok oka az alacsony szerotoninszint lehet, mely nőknél a havi vérzés előtti néhány nap alatt nagyobb eséllyel előfordulhat. Az édes, zsíros ételek iránti vágy ezeken a napokon hormonális okokkal is magyarázható.

Gyakoribb azonban, hogy az éhségrohamokat a vércukorszint hirtelen esése váltja ki. Amikor a vércukorszint deciliterenként 50 mg alá esik, erős éhségérzet alakul ki. A csökkenést előidézheti az elégtelen mennyiségű táplálékbevitel, vagy az, ha az elfogyasztott szénhidrátok között a lassú felszívódású, összetett szénhidrátok aránya alacsony. Az éhségrohamok tehát előfordulhatnak szigorú diéta esetén, de akkor is, ha gyors felszívódású szénhidrátokat (édességek, chips) fogyasztunk: ebben az esetben az inzulintermelés játszik fontos szerepet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan fogyjunk le gyorsan?

Hallhattuk már több helyről és sokunk már a saját bőrén is tapasztalta, a gyors fogyás …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük