Kezdőlap » Divat és szépség » Fáradt szemek: mi okozza a szem alatti karikákat?

Fáradt szemek: mi okozza a szem alatti karikákat?

A karikás szemeket nemcsak az éjszakai ébrenlét okozhatja. Az éjszakai szórakozás mellett a krónikus alváshiány, és az elégtelen folyadékbevitel is nyomot hagyhat arcunkon. Mi történik pontosan a bőrrel, hogyan alakulnak ki a sötét karikák?

Karikás szemek: Hogyan keletkeznek a szem alatti, sötét árnyékok?
A szem alatti bőr rendkívül vékony, érzékeny. Ellentétben a többi testrésszel, itt a bőr alsó rétegében található védő zsírszövet szinte teljesen hiányzik. A bőr alatti vérerek gyakran átlátszanak a vékony külső rétegen. Különösen sötét karikák alakulnak ki, ha a vérellátás rossz: az oxigénben szegény vér színe sötétebb. A folyadékhiány is fáradt szemeket okozhat: ha a bőrsejtekben nincs elegendő folyadék, nagyobb az esélye, hogy az erek áttetszenek a vékony bőrön.

A karikás szemek kiváltó okai
A szem alatti elszíneződést legtöbbször a fáradtságnak, és az alváshiánynak tulajdonítják. Valóban ezek a leggyakoribb okok, azonban egyéb tényezők is szerepet játszhatnak a kellemetlen szépséghiba kialakulásában. A vashiány, vagy az általánosan hiányos, nem megfelelő táplálkozás is kedvez a szemek alatti karikák létrejöttének. A legtöbb esetben az egészséges táplálkozással, és a megfelelő mennyiségű alvással megszüntethetjük a problémát.

A kötőszöveti gyulladás, illetve az allergia is sötétebbé teheti a szemek alatti bőrt, éppúgy, mint a drog-, vagy a túlzásba vitt alkoholfogyasztás. A karikás szem akár a bőr pigmenttermelési zavaraira is utalhat. A neurodermitises betegeknél például a hosszan tartó ekcéma a szemkörnyéki bőr elszíneződését okozhatja.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csík bogarak

A bogarak földünk leginkább nem szeretet fajához tartoznak.Nagyon sokan félnek tőlük pedig ezeknek a kis …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük