Kezdőlap » Növények » Fahéj

Fahéj

A fahéjat egy Ázsiában őshonos kis méretű fának, a fahéjfának a kérgéből készítik.
Gyógyító hatását már csaknem 5000 éve ismerik, vagyis a vilás legősibb természetes orvosságai közé tartozik.
A szakácsok világszerte szivesen használják jellegzetes ízéért, amellyel nemcsak az édes hanem a pikánsabb fogások is különlegessé tehetők.
Ma már a kutatók is élénken érdeklődnek a fahéj iránt, mivel kiderült, hogy hatékony szerepe lehet a vércukorszint egyensúlyban tartásában.

Mit tartalmaz?

A fahéj igen gazdag gyógyító hatóanyagokat- egyebek közt fahéj-aldehidet, fahéj- acetátot és fahéj-alkoholt- tartalmazó illóolajokban. Ezeknek együttesen jelentős antibakteriális és gombaölő hatást tulajdonítanak- a kutatások szerint a fahéj a vegyi tartósítószerekkel megegyező hatékonyságú lehet. A fahéj-aldehid gátolja a vérlemezkék összetapadását, vagyis a fahéj segíthet a szélütés és a szívroham elleni védekezésben. Mivel hatásos antioxidáns, gyulladáscsökkentő tulajdonságai is vannak.

Történelme

a fahéjról először a Kr.e.2800 körül élt Sen Nung gyógyító, a kínai orvoslás atya számolt be.
Egyiptomban fahéjat is adtak a mumifikáláshoz használt fűszerkeverékhez.A föníciaiak és a héberek “kinnamon” néven ismerték a fűszert. A középkorban főként köhögés és gyomorpanaszok ellen használták- de csak a gazdagok, ugyanis továbbra is elképesztően drágának számított.

Mie jó?

Émelygés, hányás, emésztési zavarok, gombafertőzés, láz, memóriazavar, szellentés, magas koleszterinszint, kellemetlen lehelet, ingadozó vércukorszint, fertőtlenítés.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A nagy csalán

Az egyik legismertebb gyógynövény, amit azonban sokan csak gyomnak tartanak a csalán. A világon kb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük