Kezdőlap » Internet » Facebook-újratervezés

Facebook-újratervezés

Bárki, aki már érezte egy weboldal újratervezésének levegőjét tudja, hogy soha nincs megfelelő idő minden egyes oldal-felhasználó számára kifejezni a véleményét azokról a borzasztó, rettenetes változásokról, amelyeket nem is volna szabad végrehajtani. Most képzeljék el a Facebook-ot (FB) az 1,32 milliárd tagjával, akik közül a legtöbben a weboldal tulajdonosának érzik magukat. Ki akar vitába keveredni egymilliárd mohó felhasználóval?
Margaret Gould Stewart akar. Mint a Facebook terméktervezésért felelős igazgatója az ő feladata megbizonyosodni arról, hogy a legutóbbi változások az oldal külalakjában nem billentették-e ki a Facebook “szeretem-nemszeretem” mérlegét a “nemszeretem” irányába. A Szilikon-völgy veteránja, aki a felhasználói tapasztalatok csapatot vezette a YouTube-nál és a Google-nál mielőtt Mark Zuckerberg stábjához csatlakozott, azt mondja, a tömegek számára való tervezés speciális kihívásokat szül: bármelyik pixelből történő lecsippentés az internetes populáció felét érzékenyen érintheti.

Ez az ő módszere:
1. Ki kell izzadni a legkisebb dolgokat is. Megszállottan. Milyen nehéz újratervezni valamit, ami olyan kicsi, mint a Facebook “Like” gombja? Stewart szerint nagyon. A feladatra kijelölt tervezőcsapatnak szigorú kényszerhelyzetekkel kellett szembenézni: a gombnak meg kell felelnie specifikus magassági és szélességi paramétereknek, különböző nyelveken is érthetőnek kell lennie, és kerülnie kell különböző lejtési szögeket és határokat, amelyek a régi web-böngészőkben torzíthatják. A vezető tervező úgy becsülte, hogy több mint 280 órát töltött a megoldás megtalálásával; a teljes projekt hat hónapig “araszolt”. Ez tulajdonképpen nem is olyan sok, ha azt nézzük, hogy ezt a picike gombot átlagosan 22 milliárdszor látják egy nap 7,5 millió weboldalon keresztül.

2. Óvakodjunk a fals pozitív következtetésektől! A változások eredményét kifejező felhasználói adatokat elemezve a vállalat vonakodhat elismerni egy új funkció sikerességét addig, amíg egy pozitívnak tűnő válaszon túl nem jut. Stewart szerint “Amikor bevezeted az eddig ott még soha nem látható, új gombot tartalmazó felületet, egy halom kattintáshoz fogsz jutni csak azért, mert az új, és mert az emberek látószögébe kerül.” “Ez nem szükség szerint mutatja a válaszok arányának hosszú távú alakulását.” Meg kell várni, amíg az újdonság varázsa elmúlik, figyelmeztet, aztán egy közelebbi pillantást vetni arra, hogy a változtatás felülmúlta, vagy megegyezett a felhasználói tapasztalatokkal, elvárásokkal.
3. Nincsenek meglepetések. Ha a Facebook eldönti, hogy széles körben kiterjeszt egy frissítést, akkor figyelmeztetés nélkül nem szabad a felhasználókra rászabadítani. Ehelyett elmagyarázza a változás mögötti indokokat, és fokról fokra hozzászoktatja a felhasználókat az új formátumhoz. “A legjobb, ha segítünk megérteni az embereknek az elkövetkező változásokat, hogy érzelmileg is fel tudják erre készíteni magukat.” – mondja Stewart.
4. Vegyük figyelembe, hogy a felhasználók nagyon különbözők lehetnek. A Facebook esetében az ő termékének ugyanolyan jól elérhetőnek kell lennie egy iPhone-t használó San Francisco-i számára, mint egy Újdelhiben élő másik személy számára, aki egy olcsóbb Motorolát használ. “Az alacsony kategóriájú mobiltelefonokra való tervezés nem egy hálás tervezői munka, de ha az egész világ számára tervezel, akkor oda kell tervezni, ahol az emberek általában élnek, és nem oda, ahol te vagy.”

5. Nem tehetsz mindenkinek a kedvére. De az összes tesztelés és előzetes értesítés sem óvhat meg bizonyos felhasználókat attól, hogy kiakadjanak, egy egyszerű oknál fogva: senki sem igazán szereti a változásokat. Stewart szerint “Az emberek nagyon hozzászoknak egy bizonyos design használatához, még akkor is, ha az egy rossz design.” Alkalmazkodnak egy szegényesen tervezett szoftver hibáihoz, például, és kifejlesztenek hozzájuk egy igen erős emlékezőtehetséget. Képzeld el, hogy egy parancs, amit egy vállalati programban használsz minden nap, hirtelen megjelent egy másik legördülő menüben – fogcsikorgató probléma. “Amikor visszajelzéseket kapsz, ki kell találnod, hogyan különböztesd meg a változást elutasító “ki evett a tányérkámból?” válaszokat a valódi bitektől, amelyek azt mondják “ez igazán, taktikailag sem működik nekem többé”. Ezt nem könnyű elemezni, de Stewart azt javasolja várjunk néhány hetet, amíg a felhasználók hozzászoknak az újításhoz, mielőtt visszadobnánk. Ha visszajelzések nagy része már csak a változásra való negatív reakció, akkor nyertünk!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan keressünk állást az interneten?

Amint eldöntik az emberek, hogy dolgozni szeretnének bizonyos tényezők miatt, mint például a pénzhiány azonnal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük