Kezdőlap » Házépítés » Fa előtető készítése a családi házhoz

Fa előtető készítése a családi házhoz

Hogyha családi házunk van, akkor nem mindegy, hogy milyen mértékben tudjuk kihasználni azt valójában. Gondoljunk csak bele, mennyivel jobb az, hogyha ki tudunk ülni a teraszra beszélgetni, esetleg a fedett területre akár télen- nyáron. Ehhez nincs is másra szükség, csak arra, hogy egy fa előtetőt készítsünk a családi házunk elé, és máris létrehoztunk egy olyan területet, amely akár a ház megnagyobbítása is lehetne, hiszen itt is tudunk tevékenykedni akár esőben vagy rossz időben is. Hogyha mi magunk építettük fel a családi házunkat, vagy akár még a kocsibeállót is saját kezűleg készítettük el, akkor egy kis vállalkozó kedv, és máris nekiláthatunk a fa előtető elkészítéséhez is.
Egy teraszra is szükségünk lesz, feltételezzük azt, hogy az már megvan építve, mert korábban már gondoltunk erre, például a házunk építésekor. Egy átlagos méretű terasz, körülbelül 5,4×3,5 méter nagyságú. Vegyünk egy olyan példát, hogy mivel ekkora a teraszunk, akkor ennek megfelelő előtetőre lesz szükségünk, amely majd megvéd bennünket az eső ellen.

Ahhoz, hogy fa előtetőt készítsünk el, szükségünk lesz a következő alapanyagokra. Természetesen, mivel fa előtetőről van szó, ezért szükségünk lesz hozzá faanyagra. Többek között szükségünk lesz egy nagyobb fő keresztgerendára, egy olyan fagerendára, amely majd a falra kerül, szintén szükség lesz a lábakhoz való gerendára, pallóra, kisebb lécekre, valamint takarólécekre is. Ehhez a fa előtetőhöz nem kell olyan nagy mennyiségű faanyag, így szinte bármikor kivitelezhető, mert nem kerül olyan sok pénzbe. A fa előtetőhöz szükségünk lesz vas anyagokra is, kelleni fognak csavarozható gerendatartó vasak, a gerendák rögzítéséhez szükség lesz betondübelekre is, valamint csavarokra és szegekre. Ezeken kívül a fa előtetőhöz már csak tetőanyagra lesz szükség, itt célszerű olyat választani, ami kellően tartós, és időtálló is egyszerre. Még mielőtt elkezdenénk a munkálatokat, sokkal egyszerűbb lekenni a faanyagokat tartósító anyaggal, amely konzerválja a fát, és ezzel együtt biztosítja a tartósságát és szépséget is kölcsönöz neki. A munka első lépése, hogy lefúrjuk a betondübeleket, és felszereljük a gerenda tartó vasakat. Amint ezek már a helyükön vannak, nincs is más dolgunk, minthogy beállítjuk a gerendákat. Ezt követi sorrendben az a mozzanat, hogy egy gerendát felrakunk a falra, amihez majd igazítjuk az összes többit. A gerendát a falra dübelekkel tudjuk igazán jól rögzíteni, de célszerű egyszerre több embernek végeznie ezt a feladatot, mert úgy sokkal könnyebb.

Ezt követően a lábak tetejére kerül fel az egyik főgerenda, amit nagy szögekkel kell rögzíteni, és előtte természetesen kifúrni a lyukakat, hogy a faanyag ne repedjen szét. Ezt követően a pallókat kell feltenni a megfelelő tartószerkezetre, és elmondhatjuk, hogy a munkának ez már a könnyebbik része. Ezt követően a maradék lécet, és a takarólécet kell feltenni, valamint a tetőfedő anyagot, és tulajdonképpen már készen is vagyunk a fa előtető elkészítésével.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Polisztirol tetőelem a családi házaknál

Az úgynevezett ProKoncept, vagy más néven polisztirol tetőelem alkalmazása azt teszi lehetővé, hogy miután elkészítettük …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük