Kezdőlap » Egészséges életmód » Ezerarcú szódabikarbóna

Ezerarcú szódabikarbóna

A szódabikarbóna az egyik legismertebb, és méltatlan módon elfeledett háztartási anyag, élelmiszer és tisztítószer. Azért nehéz besorolni, mert rengeteg hatása van, melyet a mai instant konyhakész életmód mellőzött. Könnyen beszerezhetjük, akár fűszerként, kis tasakokban, de megtalálható kilós kiszerelésként. Fehér por alakú anyag, ami évekig is eláll.

Lássuk nagyanyáink mire használták. A sokoldalúság végett tényleg nehéz bekategorizálni így kezdjük a konyhával. Ha ételbe csipetnyit teszünk főzés közben, a hüvelyesek könnyebben puhulnak, de ugyanez igaz a hús félékre is. Süteménybe keverve könnyíti annak tésztáját, sütőpor mellé vagy helyett is remek. És zöldség főzésnél ha csipetnyit teszünk a vízbe, megmarad élénk színe.

Ha fáj gyomrunk vagy ég, egy késhegynyit fogyasztva javítja emésztésünk.

Mindemellett ha a hűtőnkbe teszünk egy kis tálba, beszívja a szagokat. Erre kiváló egy tejfölös doboz akár.

Mosáshoz adagolva fehérít, és súrolószerként is használható. Rongyra vagy szivacsra tesszük, és máris egy remek kis súrolóport kapunk, ha pedig enyhén nedvesítjük, még könnyebben felkenhető, majd lemosva ragyogó tiszta felületet kapunk, Ez lehet csempe, tűzhely, wc, csap és még rengeteg más. Ami nagyon fontos, hogy ez természetes anyag, nem allergia keltő, és kiváló fertőtlenítő hatása van.

Mivel fehérít, ha olyan dolgot csinálunk, kezünket áztassuk szódabikarbónás vízben, remekül kioldja a befogott bőrt, és puhít is. Ha fogkrémként használjuk, ugyanúgy tisztít, fertőtlenít és súroló hatása is érvényesül, de figyeljünk arra, hogy ne használjuk töményen minden nap, mert a fogzománcot gyengítheti erős hatása.

Összefoglalva, kis leleményességgel, kevés összegből egy univerzális anyagot tudunk a háztartásunkba bevezetni, amiből érdemes tartani a konyhában és a tisztítószerek között is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

B12-vitamin: segítség az anyagcsere számára

A B12-vitamin (kobalamin) egy koenzim. A vitamin többek között a folsavval együtt a csontvelőben képződő …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük