Kezdőlap » Házépítés » Extenzív zöldtető a családi házaknál

Extenzív zöldtető a családi házaknál

Azokat a családi házon található tetőket, amelyeket zöld tetőnek nevezhetünk, két nagyobb csoportba oszthatjuk, az extenzív és az intenzív zöldtetők csoportjába. Sokan nem tudják meghúzni konkrétan a határokat az extenzív és az intenzív zöld tetők között, ami nagy valószínűséggel azért van, mert az átmenet a két tetőtípus között valójában ritkábban húzható meg élesen. Azonban az az érdekesség, hogy a két típus között magát a funkciót tekintve vannak élesen elkülöníthető és észrevehető különbségek. Az intenzív tetőkre jellemző, hogy az intenzív tetőknél a rajta található, azaz a családi ház tetején elhelyezkedő kertet a használati igényekhez formáljuk, addig az extenzív zöldtetőkre jellemző, hogy a családi ház tetején kialakított vegetációt a helyi ökológiai adottságok figyelembe vételével alakítjuk ki.
Vagyis, ez mindössze annyit jelent, hogy a családi házunk tetejére extenzív zöldtetőt legfőképpen ökológiai szempontok alapján tudunk létesíteni, vagyis a növényzet kerül előtérbe az extenzív zöldtetőknél. Azon kívül, hogy kialakítunk a tetőn utakat, és úgynevezett tipegőket, maga a családi ház teteje nem lesz arra alkalmas, hogy ott időt töltsünk, és tartózkodjunk. Ezeknél általában tizenöt centiméteres vastagságú zöld területről van szó, amelynek a hasznos terhelése 1.6-2.4 kN/m2 között helyezkedik el. Már az előbb említett adatokból is jól látható, hogy ez a típusú zöld tetőszerkezet kevés nedvességtartalmú, sokkal inkább száraz, és a növények számára szélsőséges környezetet alkot. A körülményeket úgy javíthatjuk tehát az extenzív zöld tető esetében, hogyha a hasznos terhelést a megengedhető legmagasabb értékre emeljük, és alacsonyabb ápolási határt szabunk ki rá. Mindezekből az következik, hogy egy megfelelő extenzív zöldtetőn, illetve a családi házunk tetején lévő kisebb kertben olyan növényeket kell alkalmaznunk, amelyek a szárazságot is jól tűrik, és nagyon kevés az ápolási igényük is.

Amennyiben az extenzív zöldtető technikai adatait szeretnénk figyelembe venni, akkor elmondhatjuk, hogy a használatát tekintve egy nem járható ökológiai védőrétegnek nevezhetjük, és rendkívül alacsony fenntartási költsége van. Általában az extenzív zöldtetőt nem szükséges öntözni sem, a tömege sem túl nagy, összesen körülbelül 1,6-24kN / négyzetméter, és amennyiben az extenzív zöldtető szerkezeti vastagságát szeretnénk kijelölni, akkor elmondhatjuk, hogy körülbelül tíz, és tizenöt centiméteres vastagságú zöldtetőről van szó ebben az esetben. Általában a családi házak tetejére készített extenzív zöldtetőre olyan növényeket szoktak ültetni, illetve telepíteni, mint például a varjúháj, más vadvirágok, és fűfélék, valamint különböző lágyszárúak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Polisztirol tetőelem a családi házaknál

Az úgynevezett ProKoncept, vagy más néven polisztirol tetőelem alkalmazása azt teszi lehetővé, hogy miután elkészítettük …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük