Kezdőlap » Fitnesz » Excentrikus edzés

Excentrikus edzés

Minden gyakorlat két részből áll. Van egy koncentrikus szakasz, mikor az izom összehúzódik vagy megrövidül. Az excentrikus fázisban pedig ennek ellenkezője történik. Ha fekve nyomunk, a súly kinyomása a koncentrikus fázis, hiszen ilyenkor a mellizom összehúzódik. Amikor a súlyt leeresztjük a mellkasra, a mellizom meghosszabbodik, ez az excentrikus fázis.

Ennél a módszernél az edzés tempóján kell változtatni. Az excentrikus fázison van a hangsúly. Sok ember ott hibázik, hogy ezt a fázis elnagyolja, holott ha erre koncentrálva edzünk és ezt a részt lassan végezzük, jelentős méretnövekedést érhetünk el.
Az excentrikus edzés sejten belül nagy izomkárosodást okoz. Ezzel a módszerrel nagy méretnövekedést érhetünk el. A koncentrikus mozgás is fontos, ez készíti elő az izmot az excentrikus fázisra.

Hogyan végezzünk ilyen edzéseket?
Miután befejeztük a gyakorlat koncentrikus fázisát, lassan engedjük le a súlyt. Ne bízzuk a gravitációra, álljunk ellen! Az excentrikus fázis legyen hosszabb, mint a koncentrikus.
Mindenből annyi ismétlést végezzünk, amennyit még elbírunk. Nagyon fontos, hogy szükség lehet egy segítőre, aki segít az utolsó leengedés után visszahelyezni a súlyt pl. fekve nyomásnál.
Általában olyan súlyt szoktak választani, amivel a 6-12 ismétlés elvégezhető. Ha több mint 12 is megy, akkor válasszunk nagyobb súlyt.

Egy-egy excentrikus edzés között jó ha eltelik hét nap, hogy a helyreállást követően a növekedés is megtörténhessen. Ha fáradtnak érezzük az izmot, akkor még nem állt helyre.
Kezdőknek nem ajánlott ez a módszer és állandóan sem érdemes így edzeni, de időnként érdemes beiktatni ilyen napokat is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szabadtéri sport télen is: a fülek védelme a hidegebb hónapokban

Az őszi, és téli hónapok hidegebb időjárásában a fülek védelme külön odafigyelést igényel. A füleink …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük