Kezdőlap » Nyaralás » Európai hajóutak

Európai hajóutak

Bár sokan még nem fedezték fel, de jó tudni, hogy több európai országnak is van egy nagyon nagy előnye más kontinensekkel szemben. Ez pedig a folyami hajózás.

Évente több millió turista látogatja Európa nagyvárosait repülővel, busszal, vonattal érkezve, s csak kevesen használják ki a hajóutak által biztosított élményt, kényelmet, nyugalmat. Márpedig az az érzés, életmód, amit egy folyami hajózás tud nyújtani, pótolhatatlan. Jelen napokban egyre több, nagyobb hajótársaság (Viking River Cruise, AmaWaterways, MarvelTravel, Tui, csak hogy néhányat említsek) látja meg a folyókban rejlő lehetőséget, s használja is ki nagyon ügyesen. Ők legtöbbször más kontinensről utaztatnak be turistákat egy-két-három hetes utakra, aminek java részét a hajózás teszi ki.
Vegyük példának az egyik hajós céget. Ausztrál turistákat utaztatnak be Európába, 2 hetes hajóútra, valamint opcionális meghosszabbításra. Adott pénteki napon az utasok megérkeznek Amszterdamba, természetesen oda még repülővel, ahol fizetett transzfer viszi őket a hajóhoz. A hajóhoz, ami a következő két hétben lesz az Ő mozgó szállodájuk. Hiszen egy nap kell csak kicsomagolni, és két hét múlva összepakolni, miközben 3-4 országon keresztülutaznak.

Maga a hajó legtöbbször 4 vagy 5 csillagos szállodával van egy szinten, mind berendezés, mind kiszolgálás, mind szórakoztatás, mind szállás terén. Több, különböző kategóriájú szoba foglalható előre, akár csak egy szállodában. All inclusive reggeli, ebéd, vacsora, nap közben Tea Time, késő esti harapnivaló, folyamatos kiszolgálás a bárban, hogy csak a lehetőségek egy részét említsem.

Első nap a vendégek összeismerkednek a hajó kapitányával, a különböző részlegek vezetőivel. Megtörténik a hivatalos köszöntés, tószt, valamint a hivatalos Welcome vacsora. Az ételek kifogástalan minőségűek, a szemnek is kívánatosak. A felszolgálás első osztályú, a pincérek kedvesek, professzionálisak, figyelmesek. A borválaszték estéről estére változik, attól függően, hogy a hajó merre halad az adott napon.

Másnap reggel máris részt vehetnek a vendégek az első utakon Amszterdamban, mint például egy kis csatornai hajózás, a Van Gogh múzeum meglátogatása, vagy a híres holland vidéki táj megtekintése. Dél körüli ebédre visszaérnek, és már indul is a hajó lefelé, Budapestre. Az ebéd büfé jellegű, lent az étteremben, vagy fent a Lobby-ban. A bár folyamatosan nyitva áll a fogyasztók számára, kedves, barátságos, vidám csapattal a pult mögött, kik képesek akár a legelképesztőbb koktélokat is elkészíteni kérésre. Mihelyst az úszó szálloda elindul, a vendégek azonnal gyönyörködhetnek a táj változatosságában Hollandián belül akár a szobájukból, a napozó teraszról, vagy akár a Lobby-ból is. Csodás látni az idillikus képeket a tehenekkel, szélmalmokkal, öko-házakkal tarkítva. Megérkeznek az első zsiliphez is, ami hatalmas élmény mindenki számára. Érdekes látni a víznek ezt a hasznosítását, mekkora ereje van.

Az út alatt nem telik el nap úgy, hogy valami elképesztőt, újat, csodásat ne látnának a vendégek. Napközben a hajó több helyen is megáll, hogy kitegye lakóit egy-egy túrára. Városnézések helyi idegenvezetőkkel, bórkóstolások somelie-kel, magán kézben lévő pincékben. Természetesen a vendég, ha úgy tartja kedve, önállóan is elindulhat a városban felfedezni a boltokat, látványosságokat. Visszaérkezéskor frissítő ital, törülköző várja a fáradt turistát a bejáratnál, a csodálatos személyzet által előkészítve. Egy koktél, egy kávé, tea érkezés után, s a hajó már indul is tovább, fedélzetén az összes utassal, s a napközbeni szórakoztató műsor résztvevőivel, legyen az üvegfújás, zene, prezentáció a folyókat összekötő csatornáról. Mert bizony a vendég a Rajna – Majna – Majna-Duna-csatorna – Duna útvonalon fog végighaladni. A csatorna is elképesztő, bármerre néz az ember, mindig lát valamit. Három, egyenként 25 méter magas zsilip jelenti a fő attrakciót, valamint az utána felbukkanó Kontinens Elválasztó emlékmű, mely jelzi, hogy az európai hajózás legmagasabb pontján vagyunk.

Minden második este, vacsora után műsor van a Lobbyban, táncos, énekes, vetélkedős, játékos műsor, amit a vendégek nagyon élveznek, hiszen részesei, táncolnak, énekelnek a fellépőkkel együtt. S végül, a fáradt nap után pár méter megtétele után belépnek a tiszta, rendezett, jó illatú, tágas szobába. Egy olyan szobába, ahol két hétig lakni fog, mindenféle pakolás, költözés nélkül. Minden este különböző állatkák várják a vendégeket az ágyon törülközőből megformázva, egy-egy csokival. Mindegyik szoba fel van szerelve TV-vel, francia-terasszal, szeparált fürdővel, internet elérhetőséggel.

Így telik nap nap után túlságosan is gyorsan, mígnem a vendék megérkezik a végállomásra, jelen pillanatban Budapestre. Egy búcsú-vacsora az utolsó éjszakán, előtte az egész személyzet bemutatása egyesével, utána éjszakai hajózással a Dunán, Budapesten. Cáfolhatatlanul az út fénypontja, egy örök emlék.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nyaralás Sousseban: Karawan All

A szálloda három csillagosként üzemel, Sousseban, az óvárosban. A repülőtértől 20 kilométerre, és a központtól …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük