Kezdőlap » Betegségek » Ételek a reuma ellen

Ételek a reuma ellen

A reumát többnyire az idős korosztály betegségének tekintjük. Senkit nem lep meg, mikor egy öreg néni panaszkodik, hogy itt fáj, amott fáj. Azonban az talán sokakat meglephet, hogy ez a probléma már egész fiatalon is megjelenhet. A reuma témakörében való jártasságot az is megnehezíti, hogy vagy kétszázféle reumás betegség létezik.

Reumatolid artritisz
A reumatikus ízületi gyulladás egyike az úgynevezett autoimmun betegségeknek – amikor az immunrendszer védekező reakciót indít a test saját szövetei ellen, gyulladást és szövetkárosodást okozva. Ebben az esetben az érintett testszövet az ízületek belső felületét borító hártya, a synovium. A reumatoid artritisz rendszerint fiatal vagy érettebb felnőttkorban kezdődik, de előfordul, hogy már a gyermekévek során megmutatkozik. Ez a bántalom a népesség 2-3 százalékát érinti, és a betegek 75 százaléka nő. Pontos oka egyelőre nem ismeretes, de van rá némi bizonyíték, hogy táplálkozási eredetű is lehet.

A reumatoid artritisz tipikus tünete a kéz- és lábujjak, a csukló, valamint egyéb ízületek gyulladása. A beteg ízületek megduzzadnak és merevvé válnak, hosszú távon deformálódhatnak is. Mindezt rendszerint általános rosszullét kíséri. Egy másik sajátossága, hogy többnyire hullámokban jelentkezik: vannak nagy fájdalmakkal járó periódusok, s a köztes időszakokban a betegek viszonylag panaszmentesek.

Vannak olyan élelmiszerek, melyek hozzásegítenek a gyulladás kialakulásához, míg mások épp megelőzhetik a bajokat.
A vörös hús, cukor és a kávé mindenképpen tiltólistás, ha találkoztunk ezekkel a tünetekkel az elmúlt időszakban.

Óvakodjunk az érzékenységet kiváltó élelmiszerektől. Bizonyos szemelvek esetében az az immunrendszeri tevékenység, ami a reumatolid artritisz kialakulásához vezet, vélhetően meghatározott élelmiszerek halasára kezdődik el. Feltételezések szerint részlegesen megemésztett táplálék szívódik fel a bélben, s a véráramba kerülve reakcióra készteti az immunsejteket. Ezen reakciók előidézésében a leggyakoribb bűnösök közé tartozik a búza, a kukorica, a tejtermékek és a citrusfélék. A reumatikus ízületi gyulladástól szenvedők jelentős része azt tapasztalja, hogy a problémás élelmiszer felderítése és az étrendből való kiiktatása panaszaik számottevő javulását vonja maga után.

Míg egyes élelmiszerek a gyulladás kialakulását segítik elő a szervezetben, mások éppen ellenkező hatási fejtenek ki. A táplálékkal felvett egészséges zsírok, vagyis az esszenciális zsírsavak természetes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező anyagokká alakulnak. Esszenciális zsírsavakban gazdag ételek például az olajos halak, köztük a makréla, lazac és pisztráng, továbbá az olívaolaj, a tökmag, napraforgómag és szezámmag. Ajánlatos ezeket nagyobb mennyiségben fogyasztani.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vesebetegség

A vesebetegség mivel általában sokáig nem okoz panaszt így már elég későn lehet diagnosztizálni. Persze, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük