Kezdőlap » Autó » Észt út-információ

Észt út-információ

A Balti-tenger mentén a Rigai- és a Finn-öböl között elhelyezkedő ország területe fele akkora, mint Magyarországé. A leginkább félszigetre emlékeztető ország nagyjából három tájegységre bontható. Az északi kopár, mészkősziklás terület, a középső rész puha homokkő, tavak, lápok, mocsarak alkotta vidék. A déli terület fekszik a legmagasabban. Legnagyobb tavai az Oroszországgal határos Csúd, valamint a déli-keleti országrészben található, közel 40 km hosszú Vörts-tó. Az éghajlat hideg, a februári középhőmérséklet -6C°, és júliusban nincs melegebb 16C°-nál az öbölparti fővárosban, Tallinnban. Észtország felfedezésre váró tájai, természeti csodái közül csupán néhány ismert.

A Balti-tenger partjától Lettország és Litvánia felé, keleten Oroszország irányában, valamint Lengyelország és Fehéroroszország felé vezetnek autóutak. Egyenlőre kevés az autópálya, a megfelelően jó minőségű főútvonal, az autósok tájékozódását szolgáló táblák kicsik és rosszul láthatóak. Tanácsos elkerülni az éjszakai vezetést, mert olykor a jegesedés, máskor a váratlanul előugró állatok állítják nehéz helyzet elé a kocsiban utazókat. Az észtek számára az agresszív vezetési stílus számít normálisnak, ami újabb váratlan helyzetek forrása lehet.

A legtöbb európai országhoz hasonlóan Észtországban is jobbkéz-szabály van érvényben. A közforgalomban haladóknak mindig előnye van. Lakott területen a megengedett legnagyobb sebesség 50 km/h, lakott területen kívül, az autópályán és autóutakon 100 km/h. Alkoholfogyasztás után vezetni tilos. Gyakran alkalmaznak sebesség ellenőrzést. A sebességkorlátozás akár kismértékű megszegéséért is tetemes mértékű büntetést szabhatnak ki.
Október elseje és április elseje között minden gépjárműnek kötelező a világítás a nap 24 órájában.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Chevrolet Corvette Stingray 2014

Amikor az eredeti Chevrolet Corvette Stingray debütált öt évtizeddel ezelőtt, Zora Arkus-Duntov, a Corvette egyik …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük