Kezdőlap » Látnivalók » Esterházy-palota

Esterházy-palota

Pesten, a VIII. kerületben található az Esterházy-palota: szabadon álló, eklektikus, egyemele¬tes épület (Pollack Mihály tér 8.). A hatablakos, óriási földszinti terem-magassággal készült. Az oszlopos főkapuval, ki¬ugró szemöldökpárkányú ablakokkal, konzoldíszes főpárkánnyal rendelkező épületet Baumgarten Lajos tervezte (1871).

Ezen a helyen korábban a Tornacsarnok emelkedett, ám azt 1859-ben lebontották. A lakhatási engedélyt 1873. november 4-én megadta Pest Város Tanácsa. Eszerint a kétemeletes palota pincéjében 13 szoba, 3 konyha, 3 éléskamra, 1 raktár, 1 fürdőszoba és 1 fáspince volt. A földszint 16 szobát, 1 termet, 1 raktárt, 1 istállót és csűrt tartalmazott. A félemeleten 6 raktárt lehetett találni. Az első emeleten 23 szoba, 2 előszoba és 1 kápolna, míg a második emeleten 15 szoba, 1 alkóv és 2 konyha volt.

1907-ben felvonót építettek az egyik lépcsőház mellé, amelynek nyomai mára már eltűntek. A házban nem csak a tulajdonosok éltek, hanem több főrangú személynek is adtak ki egy-egy lakosztályt.
1946-49 között Köztársasági Elnöki palotaként a Köztársaság elnökének, Tildy Zoltánnak a hivatalos rezidenciájául szolgált. Itt történtek – a Márványteremben – az államelnökhöz kapcsolódó fontos események: reprezentatív fogadások, szerződés-aláírások, miniszterek eskütétele, kitüntetések átadása. Az épületet 1950-ben a Magyar Rádió kapta meg.

A Márványtermet a 1970-es években felújították, s így számos rendezvényhez biztosított elegáns környezetet. A terem jellegéből adódóan előnyösen használhatók ki a kapcsolódó helyiségek: az elegáns nagy előcsarnok, a társalgó, a büfé, a hangulatos klubhelyiség. Az épület konferenciák, bemutatók, kiállítások, bálok, fogadások, zártkörű rendezvények lebonyolítására és esküvők megtartására biztosít exkluzív helyszínt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Melyik Prága legmagasabb temploma?

A Szent Vitus-székesegyház monumentális épülete meghatározza Prága látképét. Ha ide a látogatunk, a cseh uralkodók …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük