Kezdőlap » Látnivalók » Esterházy-kastély

Esterházy-kastély

Fertőd nevezetessége, a barokk-rokokó stílusban emelt kastély, melyet a „magyar Versailles” névvel is illetnek.

Több százezer turista nem tévedhet! Emlékeztethet még a bécsi Schönbrunn kastélyra is – ezzel is gyakran emlegetik egy lapon. A kastély körül itt is megtalálható a park. A központjából sugárirányban ágaznak szerte az utak, ami francia jellegzetesség. A végpontokban kápolnát találunk vagy egy-egy szépséges szobrot. A XIX. században a francia mintára készült park angolkertté alakul, mint oly sok más kastély kertje. A mai képe Esterházy Miklósné gróf Cziráky Margitnak köszönhető. A sírdombon találjuk sírját és mellette pihen férje, Esterházy Miklós Pál is.

A kastély számtalan kulturális programnak ad otthont. Gyakran rendeznek itt hangversenyeket. Minden évben megrendezik az Eszterházi vigasságok nevű rendezvénysorozatot. Sőt, Joseph Haydn munkásságát bemutató kiállítást is megtekinthetünk. Fénykorában jelentős szerepet töltött be a kastély a zenei életben.

Joseph Haydn alkotott itt – operák és szimfóniák is születtek a falak között. Általában a díszteremben tartottak előadásokat. A francia, a flamand stílus itt is megmutatkozik. Ma is tartanak itt hangversenyeket, akárcsak az Esterházyak idejében.
Érdekességképp egy kis történelem: Fertőd neve eredetileg Eszterháza volt. 1950-ben történ meg a névváltoztatás. Maga a település az 1766-ban elkészült kastély körül jött létre és az itt élő családról kapta a nevét.

A környéken található a Fertő-tó, Nagycenk, a fertőrákosi kőfejtő és a Fertő-Hansági Nemzeti Park.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük