Kezdőlap » Baba-mama » Érvek-ellenérvek a babaúszásról

Érvek-ellenérvek a babaúszásról

A babák úszásának szükségességéről megoszlanak a vélemények. Egy dologban mindenképp megegyeznek a szülők, gyerekorvosok és védőnők. Ideális program a családnak. A vízben történő közös játék, vidám hangulat, sok boldog percet szerez a mamának, babának és a papának. Az örömöt kell előtérbe helyezni.
Általánosságban elmondható, hogy a szakemberek véleménye szerint a babák pszichikai és testi fejlődése a cél. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az úszáson résztvevő babák gyorsabban elérik a mozgásfejlődés stádiumait, mint hasonló korú társaik.

A babaúszás ellenzőinek véleménye szerint viszont mindennek megvan a maga ideje, és ilyen módon nem kellene beleavatkozni a természetes fejlődésbe. Felesleges tehernek gondolják, mivel véleményük szerint ezeket a vízben gyakorolt mozdulatokat a későbbiekben nem fogják hasznosítani. Létezik azonban a babaúszásnak egy olyan speciális formája, amely kimondottan sérült gyermekek részére hasznos. Csípőficam, dongaláb, különböző születési sérülések esetében. Arra valóban nincs szükség, hogy már csecsemőkorban teljesítménykényszer legyen a cél, az árt, már ilyen fiatal korban is. Nincs két egyforma gyermek, a fejlődésükben is különbözhetnek.

Az tény, hogy az úszásban részt vevő babák izmai gyorsabban fejlődnek, a légzőrendszerük is edzettebbé válik, és a koordinációs fejlődésük látványosabb.
Sok szülőt a fertőzésektől való félelem is visszatart attól, hogy uszodába vigyék kisgyermeküket. A kisbabák immunrendszere még nem olyan erős, óvnunk kell a megfázástól, a különböző bőrfertőzésektől. A középfülgyulladás is sokkal gyakoribb az úszásra hordott babáknál. Ezeket mérlegelve kell dönteni a szülőknek.
A legfontosabb, hogy fokozatosan szoktassuk a babánkat a nagy és körülbelül 30 fokos vízhez.
Ha élvezi a baba is, akkor mindenképpen öröm lesz a közös lubickolás.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen környezet a legjobb a gyereknevelésre?

A gyerekneveléshez nem feltétlenül kell lakóhelyet váltanunk, de a lakás, nem biztos, hogy elegendő teret …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük