Kezdőlap » Betegségek » Érszűkület

Érszűkület

Az ér ütőerek betegsége kapcsán megkisebbedik. Az érszűkület különösen az artériáknál jelentős. Érelmeszesedés és különböző érbetegségek kapcsán ugyanis az artériák belső részében különböző anyagok, lipodok és mész rakódhatnak le. Az érfalak belső része a károsodás következtében burjánzik, a sejtek felszaporodnak és ezáltal érszűkület jön létre. Máskor az érben vércsomó keletkezik, amely részben, vagy egészben elzárja az ér üregét. Az artériákon létrejött érszűkület következtében az ér által ellátott terület nem kap megfelelő mennyiségű vért, ami különösen az izmok esetében görcsös fájdalmakkal nyilvánul meg. Nyugvó állapotban a vérellátás még elégséges, de fokozott munka esetén a fokozott igény kielégítésére a beszűkült érhálózat már képtelen.

Gyakran látható ez az alsó végtagon, ahol járás közben fájdalom, görcs, járásképtelenség, intermittáló sántítás jelentkezik. Az érszűkület lehet funkcionális is, ilyenkor az érösszehúzó idegek fokozott ingerülete miatt szűkül az ér űrtere. Ilyem funkcionális szűkület a szívben az angina pektoriszos roham: idegesség, izgalom hatására az erek beszűkülnek, a szív nem kap megfelelő mennyiségű vért, ami a mellkas mögött szorító fájdalomban nyilvánul meg.

Az erek kóros szűkülete esetén a funkcionális összehúzódás gyorsabban alakul ki és kifejezettebbé válik. Az érszűkület súlyosabb eseteiben az ellátási terület szöveteiben oxigénhiány miatt teljes lesz a pusztulás, nekrózis jöhet létre. Ezáltal a végtagok elüszkösödnek, a szívben infarktus, az agyban lágyulás alakulhat ki. Valamennyi érszűkületben értágító szerek adása indokolt, az idegek izgalma miatt ezeket nyugtatókkal együtt szokták adni. A nagyobb ereket ma már műtétileg is gyógyítják, egyes szakaszaikat mű erekkel kiiktatják, megkerülik, illetve pótolják. Az erek tágulatát a szimpatikus idegek kiirtásával igyekeznek elérni, ami a vérkeringés fokozódását eredményezi.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kankó

Kórokozója a gonokokkusz, legtöbbször a húgy utak nyálkahártyáján vált ki gennyes gyulladást. Rendszerint a húgycső …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük