Kezdőlap » Növények » Erdei gombák

Erdei gombák

Sokszor láttuk már őket mesekönyvekben és cukrász sütiken. Sokan gyerek könyvekben a piros fedelű fehéren pettyezet gombát véltük gombának. Sokszor rajzoltuk le és azt hittük hogy ártalmatlan. Majd megtanultuk hogy az ö becsületes neve a légyölő galóca.

Számomra ugyan olyan kedves gombákat szeretnék bemutatni.

Barna csésze gomba (Peziza badia)
Mint a neve is utal rá barna és csésze (tányér)alakja van .És amellett hogy érdekesen néz ki ehető is bár nem túl kiadós adag. Magassága max.5 cm körátmérője max 5 cm. A kis termetű gombákhoz tartozik. Mint minden gomba a nedves helyeket kedvelik tavasztól kora őszig terem az erdők mélyén. A gombák eleve elégé sérülékenyek de ö extra sérülékeny .Húsa törékeny hamar elszíneződik.

Tulipán csészegomba (Sarcosphaera eximia)
A név itt is árulkodó. A termő teste fehér de gyakori inkább a szürkés fehér szín. A termőtest pont úgy néz ki mint egy nyíló tulipán. Belseje feltűnően élénk lila színű. Gyakran megtalálható fenyőerdőkben. Mókás külseje ellenére MÉRGEZŐ. Tavasszal található meg belőle a legtöbb június végére már csak elszórt számban található meg.

Redős papsapkagomba( Gyromitra esculenta)
Itt a név nem árulkodó. Leginkább egy agyvelőre hasonlít csak barna színben .A szín által pontosan meghatározható a gomba (életévei )A fiatal példány vöröses barna színben pompázik. Az idősebb példányok pedig gesztenye barna színűek. A tönk fehéres színű. Ö is fenyő erdőkben a leggyakoribb. Tavasztól őszig megtalálható. Mókás külseje ellenére ö is MÉRGEZŐ. Sokan össze keverik a kucsmagombával ! Nyersen kis mennyiségben is MÉRGEZŐ .Ha ketté vágjuk a belsejében egymástól különálló válaszfalakat találunk. Míg a kucsmagomba tömör. Innen lehet őket könnyen megkülönböztetni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az esőerdők liánjai

A növényfajok több mint kétharmada a trópusi esőerdőkben található meg. Amelyek menedéket és élelmet nyújtanak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük