Kezdőlap » Házépítés » Épületenergetikai tanúsítvány

Épületenergetikai tanúsítvány

Mint tudjuk, az új épületek esetében, úgynevezett rendeltetési egységek esetén 2009 január elsejétől a használatbavételi eljárás megindításáig kötelező energetikai tanúsítványt készíttetni, az arra vonatkozó kormányrendelet alapján. Amennyiben nem új építésű, hanem meglévő épületekről van szó, és önálló rendeltetésű egységekről, valamint lakásokról, az energetikai tanúsítvány csupán 2012 január elsejétől lett kötelező. Abban az esetben szükséges energetikai tanúsítvány, hogyha ellenérték fejében történő tulajdonjog átruházásról van szó, vagy pedig akkor is, hogyha egy évet meghaladó bérbeadásról van szó. Szintén 2009-től kötelező az energetikai tanúsítvány kiállítása abban az esetben, hogyha 1000 négyzetméternél nagyobb hasznos alapterületű, és emellett még hatósági rendeltetésű, vagy állami tulajdonú közhasznú épületről van szó. Ebben az esetben, hogyha ilyen körülmények állnak fenn, akkor teljesen függetlenül attól, hogy az adott épület új építésű, vagy már korábban megvolt, mindenképp szükséges energetikai tanúsítványt kiállítani róla.

Vannak azonban olyan esetek is, amikor nem szükséges energetikai tanúsítványt készíteni, ilyen például az, amikor 50 négyzetméternél kisebb hasznos alapterületű lakásról van szó, vagy hogyha évente négy hónapnál rövidebb használatra van az épület szánva. Akkor sincs tanúsítása kötelezettség az adott épületen, hogyha az épületet csak legfeljebb két éves használatra tervezték, vagy hogyha hitéleti rendeltetésű az épület. Szintén nem szükséges olyan épületre energetikai tanúsítványt készíttetni, amely jogszabály által lett védetté nyilvánítva, valamint olyan jogszabály által védetté nyilvánított épületről van szó, amely például műemlékileg védett, helyi építészeti értékvédelemben részesült, vagy hogyha olyan területen lévő épületről van szó, amely alapvetően jogszabály által van védetté nyilvánítva.

Nem szükséges továbbá mezőgazdasági rendeltetésű épületre épületenergetikai tanúsítványt készíttetni, valamint azokra az épületekre sem, amelyek esetében a technológiából származó belső hő nyereség a rendeltetésszerű használat időtartama alatt nagyobb, mint 20 W/m3, vagy pedig amelyeknél a fűtési időszakban több, mint körülbelül hússzoros légcsere szükséges, illetve alakul ki- a műhely rendeltetésű épületre. Szintén nem szükséges a levegővel felfújt vagy felfeszített, valamint a huzamos emberi tartózkodás célját szolgáló épületekre sem, és a sátorszerkezetekre sem.

Szintén egy másik kérdés, hogy egyáltalán ki készíthet energetikai tanúsítványt. Az energetikai tanúsítvány elkészítését olyan szakember végezheti, aki rendelkezik az előírásoknak megfelelő felsőfokú szakirányú végzettséggel, aki gyakorolja a szakmáját, és természetesen az, aki teljesítette az erre vonatkozó vizsgakövetelményeket. A megfelelő rendelet alapján az a szolgáltató is elvégezheti a tanúsítvány kiállítását, aki olyan gazdálkodó szervezet, akit a települési önkormányzat, az energiaszolgáltató szervezet, és a Polgári törvénykönyv megfelelő szabályai alapján megbíznak, és aki ahhoz, hogy a tevékenységet ellássa, rendelkezik a jogszabályban előírt feltételeknek megfelelő tanúsítvánnyal.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Polisztirol tetőelem a családi házaknál

Az úgynevezett ProKoncept, vagy más néven polisztirol tetőelem alkalmazása azt teszi lehetővé, hogy miután elkészítettük …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük