Kezdőlap » Házépítés » Építménymagasság és zöldfelületi mutató

Építménymagasság és zöldfelületi mutató

Sokan azt gondolják, laikusok, hogy az építménymagasság az épület teljes magasságát jelenti, egyszerűen konkrétan csak a ház magasságát, tehát a tető gerincét, vagy adott esetben a kéményt, mint a ház legmagasabb pontját jelenti. Azonban ez már a nevéből is könnyen kiderül, hogy valójában nem azt, hanem valami egészen mást jelenti. Sokkal inkább úgy kell ezt felfogni, hogy a ház oldalfalainak a magassága, átlagos magassága, hogyha úgy tetszik akkor nevezhetjük a homlokzatfalak átlagos magasságának is. Amennyiben egy normális cserépfedéses családi házról van szó, amelynek meredek a teteje, akkor ez a magasság, azaz az építménymagasság sokkal inkább csak az eresz magasságát jelenti, vagyis ebben az esetben egy ilyen családi háznál az építménymagasságból kiemelkedhet a tetőtér.
Számos apró trükk segítségével számítják ki ennek a pontos magasságát, és általában csak az építész tudja a végleges értéket, és szintén az ő feladata az is hogy kiszámolja azt. Azt is nagyon lényeges, hogy megemlítsük, hogy az építménymagasság az a mutató, amely általában meg van adva a minimális és maximális értéke is, szóval ez mindenképpen érdekes mutató olyan szempontból, hogy egy ház nem lehet akármilyen alacsony magasságú sem.

A zöldfelületi mutató nem mást jelent, mint azt mutatja meg, hogy a ház körül megmaradó, illetve újonnan ültetett, és egyaránt növényzettel borított felület mekkora. Ennek a méretét írja elő ez a mutató, hogy mekkorának kell lennie a ház méretéhez viszonyítva. Ez a mutató is általában százalékos arányban van megadva, ugyancsak, ahogy a szintterület mutató is, amelyről talán enyhe túlzással azt is mondhatnánk, hogy kiegészíti ezt a mutatót. Vagyis, amennyiben a zöldfelületi mutatóval játszadozunk, és így számolgatunk, akkor nem árt figyelni például a kocsi behajtó, vagy a terasz, esetleg a ház körül, vagy mellett vezető járda méretével sem, hiszen ezek általában csökkentik a zöld felületek nagyságát. Vagyis, hogyha eddig valakinek nem lett volna teljesen tiszta a kép, a zöldfelület mutató nem azt mutatja meg, hogy mekkora százalékot foglalhat el a ház, és az összes többi terület szabad, hanem ugyancsak figyelembe veszi a betonozott területeket az udvaron és a ház körül, szóval szó szerint „zöldnek” kell lennie a területnek. Ennek megfelelően zöld felületnek számít a füves, bokros, fás területek, de még akkor is, hogyha azok az épület tetején találhatók meg. Természetesen azonban hogyha az épületen elhelyezett zöld felületet vesszük figyelembe, akkor az csak részben számít bele ebbe. Hogyha például 80 centiméternyi termőtalajú intenzív zöldtetőnk van tele virágokkal, gyeppel és bokrokkal is, ez csak 55 százalékban számít zöld felületnek, és csakis akkor, hogyha az egész tetőkert legalább eléri a 20 négyzetméter nagyságot.

Ezek mellett azonban egyéb szempontokat is érdemes figyelembe vennünk a telek kiválasztásakor, hiszen hogyha rossz telket választottunk, akkor annak csakis mi láthatjuk meg a kárát később. Szintén fontos szempont még a benapozottság vizsgálata, az energiamérleg tényezői, és az épületek közötti távolság is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Polisztirol tetőelem a családi házaknál

Az úgynevezett ProKoncept, vagy más néven polisztirol tetőelem alkalmazása azt teszi lehetővé, hogy miután elkészítettük …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük