Kezdőlap » Házépítés » Építkezzünk, családi házba vagy lakásba készüljünk?

Építkezzünk, családi házba vagy lakásba készüljünk?

Nagy valószínűséggel sokan kerültünk már abba a helyzetbe, hogy el kell döntenünk, hogy lakásba, vagy családi házba szeretnénk költözni. Ekkor legtöbbször azt tesszük, hogy elkezdünk mérlegelni egyik –másik mellett, sorra vesszük az előnyöket és hátrányokat is, hiszen egyiket sem vethetjük el azonnal, azonban vannak olyan emberek, akiknek egyértelműen jobban való egyik vagy másik, csak lehet hogy még nem tudja.

Nézzük elsősorban a családi ház előnyeit, majd ezt követően a hátrányait is. Előnye, hogy a szomszédok messze vannak, mint például egy társasházban, és így nem hallatszik át minden zaj. Szintén előny, hogy tartozik hozzá saját szabad terület, amit felhasználhatunk kertnek, vagy udvarnak is akár, így például bármikor napozhatunk a saját házunk udvarán, olvashatunk, barkácsolhatunk, vagy kertészkedhetünk is, egyszóval bármit csinálhatunk a szabad levegőn. Hogyha vannak gyermekeink, akkor nem kell őket játszótérre vinni, hiszen az udvaron biztonságosan játszhatnak, emellett bármikor meghívhatjuk barátainkat, lehet grillezni, szalonnát sütni, bográcsozni, amit csak szeretnénk. Emellett pedig szabadabban dönthetünk a házra vonatkozó kérdésekben, hiszen nem szükséges kompromisszumot kötnünk a többi lakossal. Mi magunk választhatjuk ki a családi házunk színét, azt hogy mikor, hogyan és mivel fűtünk, valamint azt is hogy a közös költséget és ehhez hasonlókat mire fordítjuk, hiszen nincs ilyen családi ház esetében. Szintén sokkal jobb választás a családi ház akkor is hogyha állatot szeretnénk tartani, például házőrző kutyát. Azonban természetesen a családi háznak is vannak hátrányai, amelyek miatt sokak szerint nem éri meg családi házban lakni. Első, és egyben a leginkább egyértelműbb hátránya, hogy sokkal drágább, mint egy lakás akár még ugyanazon a környéken is. A családi házak, mint mindenki tudja, leginkább kertvárosokban, illetve falvakban találhatók, és nem igazán a város központjában, ezért főleg akkor, hogyha városi munkahelyünk van, akkor nő az utazással együtt járó idő is, amit mindenképp figyelembe kell venni, mert hamarabb kell kelni, elindulni otthonról reggel munkába, és este is később érünk haza ebben az esetben. Szintén a hátrányai között említhetjük meg azt is, hogy mindig lesz valami munkánk a ház körül, hiszen folyamatosan kell például füvet nyírni, vagy havat lapátolni, az is nagyon lényeges, hogy mindig el kell végeznünk különböző karbantartási műveleteket, annak érdekében, hogy az állaga megfelelő legyen. Ezen kívül messze vannak például a szolgáltatások, például az orvos, a fodrász, az iskola, az óvoda, a bankok, és mozi is.

Mindenképp érdemes megfigyelnünk a lakás előnyeit és hátrányait is. A lakás előnye, például hogy jóval olcsóbb, mint egy családi ház, és lényegesen kevesebbe kerül az is, hogyha például fel szeretnénk újítani, és persze előny a kényelmes életforma, vagyis hogy nincsenek fűnyírási és egyéb gondjaink sem. Másik előny, hogy a lakáshoz minden szolgáltató egység közel van, hiszen a város központjában van általában. Hátrányai közt megemlíthetjük a szomszédokat, a magánélet kevésbé védett, nincs saját kert, udvar, és nem rajtunk múlik a rezsi sem.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Családi ház koszorú elkészítése és tetőtéri falazás

A családi házunk építésének ez már a sokadik lépése, hiszen azután, hogy előkészítettünk mindent, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük