Kezdőlap » Hotel » Építészeti stílusok

Építészeti stílusok

Ebben a cikkben az egyes korok jellemző építészeti stílusait tekintjük át, természetesen a történelmi koroknak megfelelően, azonban még mielőtt ezek bővebb kifejtését elkezdenénk, nézzük meg mit is takar tulajdonképpen az építészet fogalma. Építészet az a tevékenység, amikor épületeket és építményeket hozunk létre, vagyis alakítjuk az épített környezetünket. Azt a konstruktív tevékenységet, amely a belső terek kialakítására irányul, belső építészetnek, a városi léptékű építészeti tevékenységet pedig városépítészetnek nevezzük. Általában a tervezés műveletét is külön kategóriákba soroljuk, így például megkülönböztethetjük egymástól a munkahelyi-, kereskedelmi-, üzleti épületek, a lakóépületek, a köz-, gazdasági-, és ipari épületek kategóriákat. Ezen kívül, az építészet külön az egyik alkategóriájaként kezelik a műemlékvédelmet is. Habár az egyes építészettel kapcsolatos fogalmak egységesek, az építészeti stílusok egyáltalán nem, hiszen például Európán belül, Angliában és Franciaországban is többféleképp nevezik meg ugyanazt a stílust. Számos építészeti stílus van, napjainkban összesen 19 építészeti stílust különböztethetünk meg egymástól. Ezek közül most a megalitikus, és az antik építészeti stílust elemezzük ki lényegre törően.

A megalitikus kultúra Európában és Afrikában egyaránt jellemző volt a neolitikum rézkorától egészen a bronzkorig. Megalitikus építészeti alkotásokkal többnyire az Atlanti-óceán környékén találkozhatunk, így például hogyha Skóciába, vagy Portugáliába megyünk, akkor biztosan láthatunk majd ilyen épületeket. A megalitikus építészet elnevezés szó szerint azt jelenti, hogy az alkotások nagy kövekből készültek. Ez a korszak azért is nagyon fontos számunkra, hiszen ez volt az európai építészeti kultúra kezdete. Az alapján, hogy milyen formájú köveket találunk az egyes épületeknél, megkülönböztethetünk több alkategóriát is. Ezek közül kiemelkedő a menhir, amely nem más, mint függőlegesen felállított kövek, mint például a Bretagneban található, egykor 22 méter magas kőépítmény. Szintén külön kategóriába tartoznak az úgynevezett dolmenek is, amelyek leginkább egy asztalra emlékeztetnek, hiszen a dolmenek több lábon álló széles kőlapok. Szintén új kategóriához sorolják azokat a megalitokat, amelyek sok kőtömbből állnak, és így egy kört alkotnak, ezeket cromlecheknek nevezik. Utóbbira a legjobb példa a Stonhenge, amely szintén menhirekből áll össze, amelyek kört alkotnak egymással. Egy idő után az építmények természetesen fejődni kezdtek, így már mintázatok is megjelentek a köveken.

Az antik építészeti stílust több kisebb alcsoportra bonthatjuk, egészen pontosan minimum ötre, így megkülönböztethetjük egymástól a krétai, az archaikus kori, a klasszikus kori, a hellénizmus kori, valamint a római építészeti kultúrát. A krétai építészet legjellemzőbb építményei a paloták, mint például a knósszoszi palota együttese, amelynek olyan kiemelhető jegyei vannak, mint a díszes falak, a vízvezetékek, a csatornák, a szökőkutak, és a pilléres termek, melyek egyértelműen jól tükrözik az építészeti stílus jegyeit. Szintén antik építészeti stílusa van a Mükénéi fellegváraknak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vír szigete

Horvátországban, Zadartól összesen 25 kilométerre található Vír szigete, amely Dalmácia északnyugati részén helyezkedik el. Ez …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük