Kezdőlap » Lakberendezés » Energiatakarékosság a lakásban

Energiatakarékosság a lakásban

Az energia sokba kerül. Az alacsony költségvetésű lakásokban oda kell figyelni minden lehetőségre, ami a megtakarítást eredményezheti. Nem mindegy, hogy mennyit fizetünk hó végén például az energiáért.

Megtanultuk szüleinktől, nagyszüleinktől, hogy ha kimegyünk egy helyiségből, akkor le kell kapcsolnunk a lámpát. Ezzel spórolunk a legtöbbet hagyományos égőknél. De nem csak a lámpát kell lekapcsolni, hanem célszerű a televíziót, a rádiót is kikapcsolni, ha elhagyjuk hosszabb időre a helyiséget.

Egészen más a helyzet az energiatakarékos égők esetében. Az energiatakarékos égők nagy előnye, hogy ugyanannyi fényt bocsátanak ki, mint hagyományosak, csak kevesebb energia felhasználásával működnek.
Ez akár negyed annyi is lehet, s ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni. Bár az áruk is drágább, de ezzel szemben az élettartamuk is hosszabb. A hagyományos égők átlagosan 800 – 1 000 órán át üzemelnek, az energiatakarékos típusok ennek a többszörösét, akár 8-12 ezer órát is kibírnak. Ez azt jelenti, hogy egyszeri beruházást követően akár 8-10 éven át sincs szükség a cseréjükre!

Ugyanakkor oda kell figyelni arra, hogy nem szabad fel, lekapcsolgatni, mert az megrövidíti az élettartamukat. Célszerű a közös helyiségben felkapcsolás után nem lekapcsolni, ha kimegyünk a helyiségből. A gyártók is negyedóránkénti lekapcsolást javasolnak a kezelési utasításukban.
Na, erre nehéz átszokni, a hagyományos izzók után, de megéri odafigyelnünk mindenképp.

Az elhasználódásukat követően, ami igen hosszú idő, nem szabad kidobni a kommunális hulladékba, hanem, az erre megjelölt üzletekben elhelyezett gyűjtőbe kell vinni. Azért van erre szükség, mert a környezetre veszélyes higanyt tartalmaznak.
A környezetünk tudatos védelme ma már szinte elengedhetetlen követelmény a lakásunkban és azon kívül is. Neveljük erre a gyermekeinket is. Bár az iskolában is nagy hangsúlyt fektetnek erre az oktatásban, otthon is rá kell őket szoktatni az energiatakarékosságra, a környezetvédelemre, a megfelelő szokások kialakítására.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Dekorálj aluminium fóliával

Mindannyian találkoztunk már azzal a problémával, hogy szerettük volna feldobni a lakás egyes részein üresen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük