Kezdőlap » Ház karbantartás » Energiatakarékos ötletek háztartásunk hűtéséhez

Energiatakarékos ötletek háztartásunk hűtéséhez

Az előzetes ígéretek szerint az idei nyár, s kiváltképp augusztus hónap az elmúlt nyarak egyik legmelegebbike lesz. Nyarunk inkább csak csapadékos-viharos oldalát mutatta meg eddig, de előfordulhat, hogy szükségünk lesz néhány praktikára a háztartás körül az elviselhető hőmérséklet fenntartásáért.

A nyári hónapokat vizsgálva egy átlagos nagyvárosnak számító település háztartásai energiájuk közel egyhatodát-egyötödét fordítják lakásuk hűsen tartására. A folyamatos légkondicionálás nemcsak energiapazarló, de egészségünket kockáztatjuk vele, még abban az esetben is, ha a készülék jó állapotban van, rendszeres karbantartáson esik át.

A légkondik használata jól példázza a napjainkra jellemző globális folyamatokat is: míg a fejlett társadalomban a fogyasztóknál rendszerint csak az előnyök jelennek meg (esetünkben a légkondi által kialakítható otthoni hőmérséklet kényelme), addig a problémák (az ehhez szükséges nyersanyagok kitermelésének, szállításának, feldolgozásának problémái és szennyezései) már máshol, halmozottan jelentkeznek. Többek közt ez vezet el oda, hogy egy-egy forró nyári nap energiabiztonsági problémákat okozhat a hirtelen megugró energiafogyasztás miatt.

Pedig lenne más út háztartásaink hűtésére: mint szinte minden más területen itt is a megelőzés, az elővigyázatosság jelentheti a legtöbbet. Egy-egy kánikulában töltött nap előtti éjszaka és reggel érdemes átszellőztetni a lakást, majd bezárni a nyílászárókat. Ezzel egyszerre a pollenek tömeges bejutását is megakadályozhatjuk, melynek koncentrációja a délelőtti órákban tetőzik.

A meleg távol tartását árnyékolókkal is segíthetjük, melyekből a külső oldalra szerelhetőek hatékonyabbak, mint a bentiek: a külső eszközök a környezeti légtérbe sugározzák vissza a felületükre eső napsugárzást, míg a belső árnyékolók a szoba levegőjébe. Nem véletlenül volt minden hagyományos magyar parasztház része a tornác, mely egyszerre biztosította az ideális benapozottságot és a nyári meleg távol tartását. A külső falra telepített futónövények is segíthetik a háztartás hűsen tartását.

A páratartalom beállítására is érdemes figyelmet fordítani, mert a hőérzetünk más és más lehet eltérő páratartalom mellett. Attól függetlenül, hogy egyáltalán nem egészséges egy gőzfürdőre hasonlító lakásban tartózkodni, a túl alacsonyra csökkentett páratartalom sem ideális. Az egészséges érték beállításához beszerezhetünk egy páramérő eszközt (gyakran faliórákkal együtt is kerül forgalmazásra). A túl magas páratartalmat szellőztetéssel, túl alacsonyat párásítással (nedves rongyokkal, mosott ruhák benti teregetésével) oldhatunk meg.

Ha már végleg túlmelegedett lakásunk, nyugodtan alkalmazzuk a légkondicionáló berendezéseket, de tartsunk önmérsékletet: a meglevő hőmérsékletnél csak néhány fokkal lejjebb állítsuk a berendezést és csak időszakosan használjuk,
hogy egyszerre takarítsunk meg energiát és vigyázzunk egészségi állapotunkra

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ház körüli munkálatok

Az otthonunkat használ leginkább, mert ott tartózkodunk a legtöbbet. Ezért állandó szépítésre, karbantartásra, átalakításra szorul …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük