Kezdőlap » Látnivalók » Emlékek tere

Emlékek tere

Pécs városának ütőere, a Pécsiek érzelmi és közigazgatási központja a Széchenyi-tér.
A tér az elmúlt néhány évben esett át egy jelentős átépítésen, térköveztek, vízlépcsőket és szökőkutakat építettek, megváltoztatták az egész arculatot. A déli oldalt az Irgalmasok temploma és kolostora zárja le, mely 1887 és 1891 között került átépítésre és nyerte el ma formáját. A templom előtt található Pécs egyik nevezetessége, a Zsolnay-kút, melyet Zsolnay Vilmos, a város híres szülöttének emlékére fia, Miklós emeltetett 1912-ben. Hihetetlen, de a kút helyén 1893-ig még működő török kori csobogó( kút ) állt. A keleti oldalon indulunk a Mecsek irányába, mindjárt itt a pécsi városháza, melynek toronyórája zenével jelzi a városlakók számára az idő múlását. Maga az épület neobarokk és eklektikus stílusban épült 1907-ben, Lang Adolf építész tervei nyomán.

Sétálunk tovább északi irányba és megérkezünk a városiak által kedvelt Mecsek “cuki”-hoz, ahol fantasztikusan finom fagylaltot és süteményeket lehet kapni.
Mindjárt utána következik az 1846-ban, klasszicista stílusban épült Nádor szálló,melyet Piatsek József pécsi építész tervezett. A szálló 1989-ig folyamatosan működött, ekkor bezárták, azóta várja a város, hogy megújulva megnyissák.
A következő épület a városi bíróság székhelye. Eklektikus stílusban 1891-ben épült, de az épület helyén korábban török fürdő működött, majd 1840-1886-ig itt játszott a pécsi Magyar Színház. Ezt az épületet bontották le és épült fel a jelenlegi Bíróság.

A keleti oldalon szintén gyönyörű és nevezetes épületekkel találkozik a turista, a látogató. Most dél felé haladva jobbra található a Ciszterci Nagy Lajos gimnázium, melyet több lépcsőben építettek. Legrégibb a tér felé eső része, az 1716-tól kerek tíz évig épült. A Mecsek felé néző épületrész 1935-36-ben készült el, míg a déli oldal 1863-ban került átadásra. Látható, mennyire szereti a város ezt az ingatlant. 1813-ban királyi rendelet alapján a cisztercita rend alapíthatott iskolát, melyet a mai napig is fenntart. Közben persze voltak megszakítások az oktatásban, ilyen volt a szabadságharc alatt is, amikor az épület nemzetőr laktanya volt és csak 1863-ban kapta vissza a rend.
A Megyeháza következik, az eklektikus stílusú épületben szállt meg 1770-ben II. József császár is.

A tér közepét uralja Európa legészakibb, épen maradt dzsámija. Egyedülálló módon magán viseli és hirdeti a világnak a török félholdas és a keresztény keresztes tetőszerkezetes templom, dzsámi mással össze nem téveszthető jegyeit. Békésen megfér egymással e két világvallás jelképe, mint ahogy a dzsámiban, a falakon máig olvasható néhány Korán idézet és eredetiben megcsodálható a Mekka felé tájolt imafülke is. A régi, török időből megmaradt két mosómedence ma a bejáratnál áll és szenteltvíz-tartónak használják.
Rengeteg érdekességet rejt ez a tér, a belőle nyíló szűk, girbe-gurba utcák, a közeli Pécsi Galéria, a Jókai-téren lévő Elefántos-ház, a könyvtár épülete, a patikamúzeum. Estig lehetne sorolni azokat a látnivalókat, melyet csak ez a néhány utcányi belvárosi rész rejt.
Nem túlzás azt állítani, hogy Pécs tényleg az ország egyik legszebb városa, melyet, bármerre is megy a látogató, mindenhol belengi a múlt, a történelem levegője. Érdemes megnézni Janus Pannonius, Orseolo Péter városát. Nagyon sok élménnyel gazdagodhatunk…..

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért nézzük meg Tiahuanaco-t?

Tiahuanaco a Titicaca-tótól mintegy 15 kilométerre található. Műemlékei és szobrai nagy érdeklődést keltettek a régészek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük