Kezdőlap » Betegségek » Emésztőrendszeri panaszok a tejtermékek miatt: laktózintolerancia és tejfehérje-allergia

Emésztőrendszeri panaszok a tejtermékek miatt: laktózintolerancia és tejfehérje-allergia

A laktózintolerancia a tejben és tejtermékekben található tejcukorral kapcsolatos emésztési zavar, élelmiszer-allergia. A laktóz egy két részből álló cukor, melyet a vékonybélben található laktáz enzim segítségével bontunk alkotóelemeire, glükózra és galaktózra. Ha a vékonybél nem, vagy csak elégtelen mennyiségben választ ki laktázt, a tejcukrot csak részben vagy egyáltalán nem tudjuk megemészteni. A laktázhiány különböző tünetekkel jár: hasfájás, puffadás, hasmenés. Hogyha a tej és tejtermékek fogyasztása után közvetlenül, vagy néhány órával hasonló panaszok alakulnak ki, laktózérzékenységről beszélünk.
A laktózintolerancia mellett azonban egyéb oka is lehet, ha a tejtermékek gyomor-, és bélrendszeri panaszokat okoznak. A tejfehérje-allergia is kiválthatja a tüneteket. A tejcukorérzékenységgel ellentétben, ami egy enzim hiányára vezethető vissza, a tejfehérje-allergia esetén a szervezet immunológiai reakciójáról van szó. A tejfehérje-allergiásoknál ezért gyakran csak a tejfehérje-mentes táplálkozás, a tejtermékekről való teljes lemondás segít: a laktózmentes termékek fogyasztása is ugyanúgy kiváltja a tüneteket.
Akinek le kell mondania a tejről és a tejtermékekről, oda kell figyelnie a táplálkozására, hogy megelőzze a hiányjelenségeket. A kalcium elsősorban a tejtermékekben található meg, fontos szerepet játszik a csontok egészségében, hiánya csontritkuláshoz vezethet. A laktózérzékeny vagy tejfehérje-allergiás embereknek, akiknek a tejtermékekről le kell mondaniuk, különös mértékben oda kell figyelniük, hogy a kalciumot egyéb forrásokból pótolják. A brokkoli, kalciumtartalmú ásványvíz, hozzáadott kalciumot tartalmazó élelmiszererek, pl. gyümölcslevek, vagy étrendkiegészítők a szükséges mennyiségben fogyasztva megfelelő választást jelenthetnek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük