Kezdőlap » Karrier » Emberek és robotok

Emberek és robotok

Már az 1970-es években, amikor megjelentek a számítógépes vezérlésre épülő gépek a gyártásban, előre vetítette annak lehetőségét, hogy elveszik a munkát az ember elől. A technika és a technológia rohamos fejlődése következtében a manuális tevékenységet a gépesítés váltotta fel.
Ennek örült az ember, hisz a nehéz fizikai munka alól mentesült. Amíg egy adott méretű árkot két ember két nap alatt ásott ki, négy ember pedig egy nap alatt, addig az árokásó gép ezt elvégzi egy óra alatt. Örülnünk kellene, de azt is látni kell, hogy ekkor három ember már feleslegessé vált, hisz egy ember kell a gép kezeléséhez.

A gépeket ez által a gépkezelőket teszik feleslegessé, pontosabban munkanélkülivé a robotok alkalmazása napjainkban. Őrült tempóban fejlődik a robotika, és ennek megfelelően szorulnak ki a munkaerő piacról az emberek. Első sorban az alacsony képzettséget igénylő szakmákból szorulnak ki, őket követik a szellemi tevékenységet folytatók.

A számítógépek tizenöt év múlva képesek lesznek úgy észlelni a világot, mint az ember. Nem csak látni, hallani tudnak majd, hanem ízlelni, szagolni, így a robot technika erős nyomást gyakorol majd a munkaerőpiacra. Ez által nem csak a fizikai munka jellemzői változnak meg, hanem a szellemi tevékenységé is.

Veszélybe kerülnek a gyári munkák, a szerviz szolgálatok, a takarító tevékenység, a szállítás, rakodás, a közlekedés, és ki tudja még melyik ágazat nem! És akkor mi lesz? Szidjuk a mindenkori kormányokat, hogy nem teremtenek munkahelyeket? Vagy éppen fellázadunk a robotok ellen? Mert valamit tenni kell.

A vállalatok számára mindig a gazdaságosság az elsődleges szempont. A robotok betörésével rövid időn belül akár tömeges munkanélküliséggel is kell számolni. A robot pedig komoly konkurencia, mert huszonnégy órán át képes dolgozni megállás nélkül. Sőt csak akkor gazdaságos igazán.
Nagy kérdés, a robotok gyártása mibe kerül majd?

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egy jó adótanácsadó

Mitől lesz valaki jó adótanácsadó? Nagyon sokan vannak, akik ismerik a törvényt, tudnak olvasni, kitalálják, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük