Kezdőlap » Baba-mama » Első nap a bölcsődében…

Első nap a bölcsődében…

A bölcsődei élet megkezdése, nagy feladat mind a kisgyermeknek, mind szüleinek egyaránt. Nagyon fontos, hogy az első benyomások, az első élmények pozitívak legyenek a gyermek számára. Ajánlott, hogy a szülők vállalják a beszoktatást, hiszen ez segíti gyermeküknek az adaptációt, a beilleszkedést az új környezetbe, megismerkedést az új személyekkel.

A beszoktatás első napjára már jó előre fel kell készülni, hogy minél gördülékenyebb legyen. A beszoktatás előtt már igyekezzünk az otthoni napirendet a bölcsődei napirendhez igazítani. Ezzel nagyon sokat teszünk a sikeres beszoktatás érdekében, hiszen kiküszöböljük annak a lehetőségét, hogy a gyermekünk szükségleteit a bölcsődében nem akkor elégítik ki, mikor neki szüksége lenne rá, ami frusztrációt jelent számára, és ezzel nehezítjük a beszoktatását.
A gyermeket már napokkal előre készítsük fel a rá váró eseményre, illetve meséljünk neki arról, hogy mi fog vele történni. Ezek mindig pozitív kicsengésűek legyenek, soha ne nevelő szándékkal emlegessük a bölcsődét.
A beszoktatás első napján általában nem csak a gyermeket kell összekészítenünk, hanem sok egyéb dolgot is magunkkal kell vinni. Például, a gyermek bölcsődei ruházatát, magunknak váltócipőt, igazolásokat, tisztasági csomagot, stb. aminek az összekészítését soha ne hagyjuk az utolsó pillanatra. Érdemes ezeket előző napokban összekészíteni, hiszen ebben az esetben, még van idő pótolni a hiányzó dolgokat, és ezzel biztosíthatjuk, hogy az első nap nyugodtan, kapkodás nélkül indulhatunk el a bölcsődébe. Ez nagyon fontos lehet abból a szempontból is, hogy így biztosítani tudjuk gyermekünknek is a kiegyensúlyozott nyugodt légkört, ahol odafigyelhetünk rá, és mi is feszültségmentesen indulhatunk el.

A bölcsődébe érkezéskor mutassuk meg gyermekünknek a szekrényét, a mosdót, a csoportszobáját, annak érdekében, hogy az eligazodását segítsük. Nagyon fontos, hogy a kisgyermeknevelők tanácsát, instrukcióit minden esetben fogadjuk meg, hiszen az együttműködés nagyon sokat segít gyermekünk beszoktatásában.
Az első nap lehetőség arra, hogy közösen felfedezzük a bölcsőde helyiségeit, megismerkedjünk a kisgyermeknevelőkkel, a csoportszobai-, és az udvari játékokkal, a csoporttársakkal. Célszerű tehát ezen a napon teljes egészében a gyermekünkkel foglalkozni, még akkor is, ha más esetben nélkülünk is sokáig eljátszik, és nem igényli a folyamatos jelenlétünket. Ezen a napon mindvégig a szülő, és a gyermek együtt tölti a napot a bölcsődében, ezért lehetőségünk van arra, hogy megfigyeljük a gyermekünk viselkedését a társai körében, megismerjük a kisgyermeknevelők nevelői attitűdét, és megtapasztalhatjuk a bölcsődei szokás-szabályrendszert.

A bölcsődei beszoktatás alatt érdemes pár szabályt betartani annak érdekében, hogy a kisgyermeknevelőkkel együttműködve sikeresen beszoktassuk a gyermekünket.
Lehetőség szerint csak a saját gyermekünkkel foglalkozzunk, még akkor is, ha esetleg olyan kisgyermek is jár a csoportba, akivel a bölcsőde falain kívül is ismerjük egymást. Ez azért fontos, hiszen a beszoktatás célja az, hogy a gyermekek a kisgyermeknevelőket szokják meg, és fogadják el, hozzájuk forduljanak, ha valamiben segítséget várnak el, ne hozzánk. Másrészt a gyermekünk is “elvárja”, hogy ebben az időszakban őt támogassuk.
Ne üljünk le, és ne beszélgessünk a többi beszoktatós anyukával, még akkor sem, ha látszólag a gyermekünk nyugodtan játszik. Ez azért fontos, mert így elvesszük a gyermekünktől azt a lehetőséget, hogy közösen ismerkedjünk a bölcsődével, másrészt nem adjuk meg a lehetőséget a kisgyermeknevelőknek, hogy megfigyeljék az anya-gyermek kapcsolatot. Nem tudják az édesanyától megtanulni, hogyan nyugtatják meg a gyermeküket (testi kontaktus, vagy szóbeli nyugtatás), vagy mi az a játék, amivel közösen szívesen játszanak, nem tudják megfigyelni hogyan kommunikálnak, stb, ami a gyermek megismerésében nagyon fontos információk lennének. Ez azért is fontos, hiszen a kisgyermeknevelők ezen információk ismeretében tudnak a gyermek szükségleteinek megfelelően közeledni, mikor a szülő már nem lesz a bölcsődében.

Lehetőség szerint beszélgessünk minél többet a kisgyermeknevelőkkel, mondjunk el minden olyan információt a gyermekünkkel kapcsolatban, ami fontos lehet a bölcsődei élet szempontjából.
Az első napra készítsük el a gyermek üzenőfüzetét, melyet a bölcsődék legtöbbje kér. Ebbe a füzetbe – a kért személyes adatokon túl – írjuk le mindazt, ami a kisgyermeknevelőknek tudniuk kell gyermekünkkel kapcsolatban. Lényeges, hogy ezt a füzetet még a beszoktatás elején megkapják a kisgyermeknevelők, hogy “felkészülhessenek” gyermekünkből.

Fontos tehát az első bölcsődei napra kellőképpen felkészülni, hiszen itt alapozzuk meg a gyermekünk teljes beszoktatásának sikerét, illetve a későbbi bölcsődei életét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan hat egy kisállat a gyermek fejlődésére?

A gyerekek szinte kivétel nélkül mindig egy kis kedvencért könyörögnek a szülőknek, melyet ők akarnak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük