Kezdőlap » Egészséges életmód » Előzzük meg a túlsúlyt a sport segítségével!

Előzzük meg a túlsúlyt a sport segítségével!

Ahhoz, hogy fittek maradjunk, nem szükséges a mindennapi, több órás testmozgás. Elegendő, ha legalább háromszor egy héten, minimum fél órán keresztül sportolunk. Már ez a mennyiség is segít abban, hogy szinten tartsuk a testsúlyunkat, és megfelelő maradjon az állóképességünk. A legjobb választás persze a mindennapi, mértékkel végzett testmozgás. Aki fizikailag aktív, nemcsak a várható életkorát növeli, hanem csökkenti a szív-, és érrendszeri megbetegedések, és a 2-es típusú diabétesz kockázatát.
A legfontosabb, hogy mozogjunk: az, hogy ez kerti munkát, sétát, vagy futást jelent, csak másodlagos szerepet tölt be. A testmozgás hozzájárul, hogy a szervezet energiamérlegét egyensúlyban tartsa: hogy az étkezés során bevitt kalóriákat felhasználjuk, ahelyett, hogy a zsírraktárokba épülnének. Az erőt igénylő mozgásformák, a hosszútávú sporttevékenységek, vagy a teljesítménysportok egyaránt megfelelnek a célra. Azonban figyeljünk oda – és ez kezdőkre különösen érvényes -, hogy ne vigyük túlzásba az edzést. Gondoljunk arra, hogy mivel a testünk a mozgásszegény életmódhoz szokott hozzá, időt vesz igénybe, mire az intenzív megterheléshez alkalmazkodik. Aki bizonytalan az edzések gyakoriságát és intenzitását illetően, egyeztesse az edzéstervét szakértővel, vagy sportorvossal.
A mindennapok során beiktatott apró változtatásokkal is növelhetünk a kalóriafelhasználásunkon. Használjuk a lift helyett a lépcsőt, gyalogoljunk többet, esetleg járjunk kerékpárral a munkahelyre.
Annak, aki nagyobb mértékű túlsúllyal rendelkezik, az ízületkímélő sportok ajánlottak: ilyenek például a kerékpározás, úszás vagy aquafitness.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A testmozgás szerepe az egészség megőrzésében

Régóta tudjuk, hogy a rendszeres mozgás és az egészség között szoros összefüggés van. A mai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük