Kezdőlap » Egészséges életmód » Előzzük meg a magas vérnyomást sporttal

Előzzük meg a magas vérnyomást sporttal

Magas vérnyomásról akkor beszélünk ha a nyugalomban mért vérnyomás értékei ismételten 140/90 mmHg felett vannak. Aki időben tesz a magas vérnyomás megelőzéséért – például sporttal -, erősíti a szívét, és az erek falai is rugalmasak maradnak. Csökken a szív-, és érrendszeri megbetegedések kockázata is.
Ha megfelelő mértékű testmozgást végzünk, a keringési rendszerünknek is jót teszünk vele. A rendszeres sport csökkenti a magas vérnyomás következtében kialakuló megbetegedések, például az arterioszklerózis (érelmeszedés), szívelégtelenség, szívinfarktus, szélütés vagy veseleállás kockázatát. A magas vérnyomás gyakran rejtve marad, mivel hosszú ideig nem okoz tüneteket, azonban hosszú távon károsíthatja a szervezetünket. Sokan csak az előrehaladott stádiumban veszik észre, amikor már tünetek is érzékelhetők: fejfájás, szédülés, orrvérzés és fülzúgás.
A magas vérnyomás kiváltó okait nem lehet egyértelműen meghatározni. Több faktor létezik, melyek kedveznek a magas vérnyomás kialakulásának. A legtöbb embernél az életkor növekedésével a vérnyomás is emelkedik. Egyéb rizikófaktorok az anyagcsere zavarai, a túlsúly, a dohányzás, a sóban gazdag étrend és a mozgásszegény életmód. Azonban, hogy ezek mennyire vannak hatással a vérnyomásra, egyénenként különbözik. Aki rendszeresen és sokat mozog, mindenképpen tenni tud azért, hogy minimalizálja a kockázatot. Válasszuk a kímélőbb, egyenletes terhelést jelentő sportokat az erősítő edzések helyett: az előbbihez tartozik például a séta, biciklizés, úszás.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az egészség szépít

A szépséghez részben a gyomrunkon keresztül vezet az út. Az egészséges táplálkozás jelentősen befolyásolja az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük