Kezdőlap » Baba-mama » Elhízás a fehérje miatt – csecsemőknél

Elhízás a fehérje miatt – csecsemőknél

Az anya táplálkozása a terhesség alatt, és a korai gyermekkor táplálkozási szokásai az egész életre következményekkel járnak. Hatással vannak a gyermekkori fejlődésre, és az egész életünkön át befolyásolják az anyagcserét. A túlsúly kialakulásának egyik legkorábbi indikátora, ami a későbbi rizikót növeli, az élet első évében kialakult súlyfelesleg – állítják a szakértők.
Hogy mennyire fontos szerepet játszik a csecsemőkori táplálkozásban a fehérjék aránya, egy nemrég végzett tanulmányban vizsgálták. A kutatók a testtömeg-indexet (BMI) és a testsúly növekedését követték figyelemmel két gyermekcsoportnál, akik csecsemőként különböző fehérjetartalmú tápszert kaptak. Azok a gyerekek, akinek a csecsemőkori táplálkozásuk magas fehérjetartalmú volt, hatéves korban magasabb testtömeg-indexszel rendelkeztek, két és félszer nagyobb esélye volt a túlsúly kialakulásának, mint az alacsony proteintartalmú tápszerrel etetett gyerekeknél.
Már az első két életévben is hatással van a gyermek testsúlyára az étrend fehérjetartalma: a magasabb fehérjetartalmú táplálékot fogyasztó gyerekek az első életév alatt többet híztak, és két éves korban nehezebbek voltak, mint a proteinszegény étrenden élő gyerekek.
A vizsgálat megmutatta, hogy a táplálkozás hosszabb távon is hat a gyerekek testsúlyára: megnövekedett a kockázat, hogy már hatéves korban túlsúllyal küszködtek. A tanulság, hogy a magasabb fehérjebevitel a csecsemőknél nemcsak azonnali súlynövekedéshez vezet, hanem hosszú távon is hatással van az anyagcserére. Az anyatej megfelelő arányban tartalmazza a tápanyagokat, ezért igyekezzünk olyan tápszert választani, ami hasonló összetételű. Nincs szükség magas fehérjetartalmú tápszerekre.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért van különbség a terhesség kora és a magzat kora között?

Sok kismamát zavar össze, hogy az orvos egyszer a terhesség hetéről beszél, máskor a magzat …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük