Kezdőlap » Egészséges életmód » Életmód váltás lépése

Életmód váltás lépése

Az egészséges életmód nem egyik napról a másikra javítja életminőségünket, hanem ez egy olyan döntés, amivel a megszokottól elszakadunk annak érdekében, hogy mind testünket, mind szellemünket egészségesebben tartsuk. Ezen folyamatnak a lépéseit akár már ma is elkezdhetjük, hogy a változást minél hamarabb érzékeljük. Ez a lista az aktuális állapotunkról ad egy képet, mely állapot remélhetőleg a lépések betartásával folyamatosan közelít az egészséges felé. Első lépés, egy általános kivizsgálás a házi orvosnál és a fogorvosnál. Érdemes egy általános vérkép,- vizeletvizsgálatot és egy általános fogászati szűrővizsgálatot kérni.

Ez azért is fontos, mert amikor eljutunk az elhatározáshoz, hogy akkor most többet sportolunk, vagy egészségesebben étkezünk, kissé megbolygatjuk a hormonháztartást, és jó, ha tudatában vagyunk mindannak, hogy esetleg van-e bármilyen más egészségügyi problémánk, illetve elkezdhető-e egy ilyen a test szempontjából drasztikus váltás. Következő lépés, hogy jegyezzük fel a méreteinket, magasságot, derékbőségek, súlyt, számoljuk ki a testtömeg indexünket. Ez az adat segít nekünk, hogy pontosan milyen és mennyi fizikai aktivitást iktassunk be a heti időbeosztásunkba. Ha eddig is végeztünk valamilyen fizikai aktivitást, azt semmiképp sem hagyjuk abba, inkább az intenzitáson kellene változtatni. Ha nem végeztünk semmilyen mozgást, akkor ajánlatos betartani az alábbit minden felnőtt számára heti kettő és fél óra közepesen intenzív aerobik mozgás szükséges, továbbá egy és tizenöt perc erőteljes mozgás és kétnaponta le kellene nyújtani az izmokat.

Milyen mozgást jelent az erőteljes mozgás, biciklizés, futás, lépcsőzés vagy természetesen edzőtermi illetve aerobik termi mozgás. Kövessük, hogy mit is eszünk, folyamatosan jegyezzük fel, hogy éppen mit ettünk az adott nap. Kövessük nyomon, mennyi időt töltünk alvással, és milyen, ha hangulatunk, utal-e valami is depresszióra. Végül pedig figyeljük meg, hogy is állunk a barátok frontján. Ha mindent szépen számba vettünk, akkor nekiállhatunk az életmódváltásnak minden téren. Természetesen nem egy nap alatt történik meg a váltás, kitartó munkával két hónap alatt már elérhetjük az első sikereket, és onnan pedig a többit már sokkal egyszerűbben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miből áll egy egészséges vacsora?

Függetlenül attól, hogy hányszor étkezünk egy nap: a vacsora a főétkezések közé tartozik. A táplálkozástudományi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük