Kezdőlap » Egészséges életmód » Élelmiszerekben, krémekben, ruhákban is megtalálhatóak: károsak-e a nanorészecskék?

Élelmiszerekben, krémekben, ruhákban is megtalálhatóak: károsak-e a nanorészecskék?

A nanorészecskék többféle termékben megtalálhatóak, mint gondolnánk: az élelmiszerekben és a csomagolóanyagokban éppúgy, mint a textíliákban és kozmetikai termékekben. Egyelőre alig végeztek kutatásokat a témában, hogyan hatnak az egészségünkre és a környezetre ezek az anyagok.
Megakadályozzák a zoknik kellemetlen szagát, vízlepergetővé teszik a kabátot. Nélkülük a só összeállna a fűszerkeverékekben, és a ketchup az üvegben maradna. A naptejek alkotórészeként védenek az UV-sugárzástól, a fogkrémben található fajtáik erősítik a fogínyt, a tiszítószerekhez adva javítják a tisztító hatást. Rengeteg termék köszönheti előnyös tulajdonságait a nanorészecskéknek.
A nanorészecskék sokfélék lehetnek, akár teljesen különböző anyagok: például nano-szilíciumdioxid, nano-titániumdioxid, vagy nano-ezüst. A közös bennük, hogy rendkívül apró részecskékből állnak, a legnagyobb közülük kevesebb, mint 100 nanométer – a nanométer a méter egymilliárdod része.
Az ezredforduló után a nanorészecskék jó hírnévre tettek szert: modernnek és “trendinek” számít a termékeket a “nano” előtaggal hirdetni. A lelkesedés azóta csökkent, így a gyártók nem mindig hozzák nyilvánosságra a termékeik nanorészecske-tartalmát, néhányan le is mondtak a használatukról.
A növekvő szkepszist azok a hírek okozták, miszerint a nanorészecskék veszélyesek is lehetnek az egészségre, vagy a környezetünkre. Apró méretünk miatt – állították a kutatók – be tudnak hatolni a sejtjeinkbe, és károkat okozni bennük. Elképzelhetőnek tartják, hogy a nanorészecskék az azbeszthez hasonlóan rákos megbetegedéseket okozhatnak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A sport megváltoztatja az örökítőanyagot

Táplálkozás, sport, kiegyensúlyozottság: az egészséges életmód jótékony hatása számos területen érvényesül. Újdonságnak számít, hogy az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük