Kezdőlap » Egészséges életmód » Élelmiszer-színezékek: a tarka nem mindig egészséges

Élelmiszer-színezékek: a tarka nem mindig egészséges

Tarka édességek, neonszínű üdítők, égkék fagylaltok – a gyerekek szeretik az élénk színű élelmiszereket. Azonban az élelmiszer-színezékek egy része akár veszélyes is lehet. Három közülük kimondottan vitatottnak számít, és használatát törvények korlátozzák.

A sárgásnarancs S (E 110), a kinolinsárga (E 104), és a neokokcin (E 124) az engedélyezett színezékek közé tartoznak. Ezek, és egyéb ételszínezékek egyes fogyasztóvédelmi csoportok szerint figyelemhiányos magatartászavarhoz (ADHS) vezethetnek a gyerekeknél, illetve erősítik az allergia, az asztma, és a neurodermitis tüneteit.

Az említett színezékek ugyan még nem lettek betiltva, használatuk azonban jelentősen korlátozott. A változás oka az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal javaslata az ADI-értékek csökkentésére. Az ADI (acceptable daily intake – elfogadható napi bevitel)-érték megadja az adalékanyagoknak azt a mennyiségét, melyet egész életünkön át fogyaszthatunk naponta, káros egészségügyi hatások nélkül. A gyerekek alacsonyabb testsúlyuk miatt hamar túlléphetik ezt az értéket a különböző édességekkel, italokkal, melyek élénk, látványos színeiket a különböző mesterséges színezőanyagoknak köszönhetik. A kinolinsárga színezék ADI-értékét például 10-ről 0,5-milligrammra csökkentették testsúlykilogrammonként.

A fent megnevezett színek, illetve további három mesterséges színezőanyag (azorubin (E 122), allura-vörös AC (E 129), tatrazin (E 102) ) használatával kapcsolatban 2010 júliusában további szigorításokat is bevezettek. A gyártóknak a kérdéses színezőanyagokat tartalmazó termékekre egy figyelmeztető szöveget kell elhelyezniük, tájékoztatva a vásárlót, hogy az étel, vagy ital károsan befolyásolhatja a gyerekek aktivitását, és figyelmét. Egyes gyártók a problémára a színezőanyagok megváltoztatásával reagáltak: természetes forrásból származó színezékekre váltottak, mint például a céklalé. Vásárlás előtt tehát olvassuk el az összetevők listáját, és válasszuk a természetes színezékeket tartalmazó termékeket!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük