Kezdőlap » Autó » Elektromos autó

Elektromos autó

Napokban beszéltem egy elektromos meghajtású autó –Tesla- tulajdonossal. Többen körbevettük, szemléltük, mintha csodát látnánk. Tulajdonosa nagyon meg volt elégedve gyönyörű, teljes felszereltségű luxus autójával. Büszkén mutogatta, magyarázta, és mondta: nem kell tankolnia 300-450 Km megtétel után. Ugyanis csak az elektromos hálózatra kell csatlakoztatnia, és mást nem igényel. Övé, a nagyobb kapacitású, 310 KW-os akkumulátorral felszerelt csodás autó. Ha normál hálózatba -220V- otthon a garázsában bedugja a konnektorba, 12-14 óra alatt 75-80%-ig feltöltődik, ami a leg optimálisabb. Mert 100%-ig kár feltölteni, részben az akkumulátor élettartamát csökkenti, és a lényeg, ha elindul az autóval, és fékez, akkor visszatölt automatikusan a rendszer, tehát így a leg optimálisabban van kihasználva. Persze a Tesla gyár is telepít Európában is töltőket –különben az összes fellelhető töltőhelyet jelzi a komputer, és ahol egyszer már töltést végzett, azt meg is jegyzi-, amelyre ingyenesen rá lehet csatlakozni, azzal az előnnyel, hogy 1-2 óra alatt fel van töltve az akkumulátor.

Mint kiderült, feleslegesen rendelt nyitható üveg napfénytetőt, mert a klíma is elektromossággal üzemel, ami sok energiát elvesz nyáron. Sajnos az üvegtetőt nem lehet eltakarni, hogy a nap ne süssön át rajta.

Télen meg a 21 fok kevésnek bizonyul az utastérben, hiába fűtött az összes ülés. Ezen a hőmérsékleten, külön kabátot kellene teríteni a lábakra, hogy ne fázzon. Tehát, legalább 24 fokra kell állítani a fűtést, hogy kellemesen érezzük magunkat. Sajnos, ez már kicsit meleg a fejnek, tompítja a reflexet, és hosszútávon álmosító.

Azért kiderült, céges autónak vásárolta a tulajdonos. Interneten is meg lehet rendelni a gyártól, 10 ezer EUR-t kell foglalónak befizetni, és majd egy év alatt szállítják le, hollandiai átvétellel. Ha Bécsben kereskedőnél rendelik meg, akkor ott is átvehető. Forgalomba hozatala csekély összeg.
Az autó hangtalanul elsuhant.
Azért elgondolkodtató, Franciaországban betiltották a hibrid autók környezetkímélő reklámját. Benzinkútnál kb. 5 perc alatt megtankolok, elektromos autó pedig több órán át töltődik. Az elektromosságot is hő-atom- vízerőművek adják.
Zárójelben megjegyzem, ez még nem az igazi és jó megoldás, hiába kerül ez a Tesla 30 millióba, azaz 100 ezer EUR.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Peugeot 406

A Peugot 406-ost 1995 től kezdték el gyártani, egészen 2005 évéig, Franciaországban. Ismerhetjük eme szép …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük