Kezdőlap » Betegségek » Elektív mutizmus

Elektív mutizmus

Ritka betegségként tartják számon.
Leggyakrabban óvodás korban lép fel de előfordul kisiskolás korban is. Sokan nem hallottak még róla és azt gondolják hogy csak nagyon vissza húzódó a gyermek ezért nem kérnek segítséget. Pedig ez a gyermeknek sem könnyű.

A mutizmus meghatározása

Alkalmazkodó viselkedés zavar. Némaságot jelent. Az ép beszédszervek ellenére különböző szituációkban, különböző személyekkel szemben gátlásosak és nem tudnak megszólalni. Két típusa van az elektív mutizmus és a szelektív mutizmus. Most ezekről szeretnék pár szót ejteni.

Felismerése: Jellemző hogy a gyermek csak a kiválasztott személlyel áll szóba vagy csak bizonyos helyzetben beszél. Szülői kérésre sem beszél.
A gyermek dönti el hogy kit fogad be a kommunikációs körébe. Van hogy csak szűk családdal beszél, de idegenek jelenlétében azokkal sem. Enyhébb esetben a családon kívül másokkal is beszél, de csak bizonyos helyzetekben és bizonyos személyekkel. Ehhez társulhatnak más problémák is: pl. fóbiák,evés és alvászavarok,akaratosság.Ezek a gyerekek a gondozóiktól, szüleiktől és környezetükben élőktől is nagy odafigyelést igényelnek.

Kezelése:Sokat segíthet egy új környezet ahol nincs elkönyvelve “nem beszélősnek”. A gyerekek egyedül nem tudnak megbirkózni a helyzettel. Ha valaki úgy érzi hogy szükséges bátran kérjen segítséget pszichológustól.A pszichológusnak vannak erre eszközei. Nagyon fontos dolog hogy ne emlékeztessük a gyermeket mindig a problémájára . Ha eljutunk odáig,hogy megszólal vagy legalább suttog olyan helyzetben amibe máskor nem, dicsérjük őt ezzel is biztatva. A dicséret nagyon fontos.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük