Kezdőlap » Betegségek » Ekcéma tünetei és kezelése

Ekcéma tünetei és kezelése

Az ekcéma egy allergiás reakció, ami valamilyen kémiai anyaggal történő érintkezés következtében alakulhat ki. Ez lehet a beteg otthonában, a munkahelyén található kémiai anyag, mellyel a beteg gyakran érintkezik. Általában 20-65 éves korig szokott jelentkezni ez az allergiás reakció, és ez a legtöbbször a tenyéren, az ujjakon, de néha a talpon vehető észre.

Ilyenkor bőrpírt, ödémát észlelhetünk, mely erősen viszkethet és égő érzést is generálhat, de néha előfordulhat, hogy hólyagosodást, illetve nedvezést is eredményezhet. Ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni, aki a legtöbb esetben a hideg borogatást szokta javasolni, illetve felírhat nekünk ilyen betegségkor használatos ecsetelőt, és fertőtlenítőt is.

Sajnos az ekcémának vannak sokkal rosszabb fajtái is, ilyen például az irritatív ekcéma, valamint a fotoallergiás ekcéma. Az irritatív ekcéma akkor jelentkezik, ha a beteg bőre közvetlenül érintkezik egy olyan kémiai anyaggal, ami erős allergiás reakciót válthat ki. Ilyenkor az ekcéma éles határú felszínen keletkezik, nem szóródik, és sajnos vérbőséggel, valamint hólyagosodással jár. Ez a fajta ekcéma nem viszket, hanem fájdalmas. Jó esetben 8-10 nap alatt gyógyul, de ilyenkor erősen, lemezesen hámlik. Ha ilyesmit észlelünk a testünkön, szintén azonnal orvoshoz kell fordulni, aki elsősorban az irritációt kiváltó anyagot eltünteti a bőrről, aztán fertőtleníti a felületet, eltávolítja a hólyagokat, majd fájdalomcsillapító kíséretében, szükséges a nyugalmi állapotba helyezés. Ilyen esetben az orvos fájdalomcsillapítót, fertőtlenítő krémet, valamint hámlasztó krémet szokott felírni a páciensnek, amit az orvos utasítása szerint kell alkalmazni.

Az ekcéma másik súlyosabb változata a fotoallergiás ekcéma. A napfény hatására lép fel. Tünetei az elmosódó határú hólyagos foltok, amik az UV fénynek kitett bőrfelületen jelennek meg. Ezeket a hólyagos foltokat erős viszketés is kísérheti, valamint ha ismét fény éri, nedvezés is előfordulhat és a tünetek is fokozódhatnak. Ha valakinek fotoallergiás ekcémája van, akkor a napfényt kerülnie kell erős UV sugárzás esetén, illetve ha nem tudja elkerülni azt, hogy a szabadban tartózkodjon, akkor olyan fényvédő ruházatban szabad csak kimennie, mellyel elkerülheti a fotoallergiás ekcéma kellemetlenségeit.

Sosem szabad elfelejteni, hogy bármelyik esetet is észleljük magunkon, mindenképp orvoshoz kell azonnal fordulni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kezeljük a lázat?

A láz egy olyan tünet, mely akkor lép fel, mikor a szervezetünk védekezik egy kóros …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük