Kezdőlap » Egészséges életmód » Éhségrohamok: kiket érintenek, és mit tehetünk ellenük?

Éhségrohamok: kiket érintenek, és mit tehetünk ellenük?

A felmérések szerint a közép-európai régióban a lakosság egyharmada érintett az éhségrohamok problémájában. Az éhségroham nem azonos a bulimiás, vagy a binge evészavar során jelentkező kontrollálhatatlan falásrohammal. A kifejezés az étkezések között kialakuló, szénhidrátban gazdag élelmiszerek iránti ellenállhatatlan, erős étvágyat jelenti.

A táplálkozástudományi szakértők szerint a probléma gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat, és akár függőséggé is alakulhat: túlsúly, és egészségügyi problémák lehetnek a hosszú távú következményei. A kellemetlen érzések, mint a szomorúság, unalom, elégedetlenség és harag az édességek, rágcsálnivalók fogyasztásával enyhíthetőek. Az evés szükséglet helyett szokássá alakul, és pluszkilók rakódnak le. A tudat, hogy a hízást a nassolás okozza, bűntudatot, frusztrációt vált ki: a negatív érzések pedig evéshez vezetnek – egy ördögi kör.

A folyamat megszakításának első lépése, hogy a rostban gazdag élelmiszereknek, és a gyümölcsökben nagyobb szerepet szánjunk étrendünkben. A rostok hosszan tartó teltségérzetet váltanak ki, jelzik az agynak, hogy nem szükséges többet ennünk. A gyümölcsök ugyan viszonylag sok szénhidrátot tartalmaznak, azonban egészségesek, és nem növelik a zsírpárnáinkat. Szokjunk le arról, hogy üres gyomorral megyünk bevásárolni: így kisebb a veszélye annak, hogy csokoládé, kekszek, vagy chips kerül a kosárba.

Az éhségrohamok egyik kiváltója a stressz. A sporttevékenység, a mozgás segít a stresszhormonok leépítésében. Aki sokat mozog, jobb az általános közérzete, és ritkábban folyamodik az étkezések között a különféle nassolnivalókhoz. Fontos továbbá, hogy reggeli nélkül ne induljunk el otthonról. Az egészséges reggeli biztosítja az energiát a napi feladatokhoz, ezenkívül megakadályozza a délelőtti éhségrohamokat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük