Kezdőlap » Fogyókúra » Egyszerű módszer a fogyáshoz: használjunk kisebb tányérokat!

Egyszerű módszer a fogyáshoz: használjunk kisebb tányérokat!

A fogyni vágyók számára valószínűleg nem új az információ: kizárólag a negatív kalóriamérleg eredményez fogyást, azaz, ha a több energiát égetünk el, mint amennyit beviszünk a szervezetünkbe. A legegyszerűbb módszer a negatív kalóriamérleg eléréséhez, ha kevesebbet eszünk.

Egy amerikai tanulmány során a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a tányér mérete befolyásolhatja az étvágyat, és a jóllakottság-érzetünket. A kutatás résztvevői különböző méretű tányérokon kapták az ételt. Az eredmény: akik nagyobb tányérról ettek, körülbelül 30%-kal nagyobb kalóriamennyiséget vittek be a szervezetükbe, úgy, hogy meg voltak győződve arról, hogy csak az éhségüket csillapították. Körülbelül 4%-uk vette észre, hogy az étvágyuk növekedéséhez a tányér nagyobb méretének van köze. A többiek úgy gondolták, nem esznek többet, mint máskor.

A kutatás eredményeiből is látszik, menyire könnyen befolyásolják étvágyunkat és jóllakottságérzetünket a külső körülmények. Ha kisebb tányérokat választunk az étkezéshez, a fogyást is megkönnyíthetjük. A kisebb méretűre cserélt tányérokkal hosszú távú hatást érhetünk el: étkezési szokásaink megváltoznak, kevesebb kalóriát viszünk be szervezetünkbe, azonban már az alacsonyabb energiatartalmú étkezések is teltségérzetet váltanak ki a gyomorban. A tartós, látványos fogyáshoz természetesen nemcsak a táplálkozási szokások megváltoztatása, hanem a rendszeres testmozgás is hozzájárul: az edzés során elégetett kalóriákkal könnyebben elérhetjük a negatív kalóriamérleget, amely előfeltétele a testsúly csökkentésének.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen fogyókúrás tévhiteket ismerünk?

A diéta önmagában az egészséges élet része, kis mértékű alkalmazása megtisztítja a szervezetet, aktívabbá, energetikusabbá …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük