Kezdőlap » Egészséges életmód » Egyre több a rejtett cukor a termékekben

Egyre több a rejtett cukor a termékekben

Statisztikák szerint a cukorfelhasználás az utóbbi 40 évben állandó. Fogyasztóvédők szerint azonban a mérések során kizárólag a hagyományos, háztartási cukor használatát veszik figyelembe.
Számos élelmiszer tartalmaz rejtett cukrokat, például glükózszirup, maltodextrin vagy édes tejsavópor formájában. Ezek az anyagok észrevétlenül növelik a cukorfogyasztásunkat. Azokban a termékekben, melyeken a “hozzáadott cukor nélkül”, vagy “édesítetlen” címkét látjuk, szintén előfordulhat cukortartalmú édesítőanyag.
A fogyasztóvédők a különféle egészségügyi problémák gyakoribb előfordulásáért a nagyobb mértékben édesített élelmiszereket is felelőssé teszik. A túlsúly mellett a nagy mennyiségű cukrot tartalmazó élelmiszerek magas energiasűrűsége az anyagcserét is megterheli, mivel az inzulinszint ingadozását váltja ki. A cukor által okozott egészségügyi kockázatok még pontosabb vizsgálatokra szorulnak.
A szakértők ajánlása szerint a napi kalóriabevitel legfeljebb 10%-a álljon különféle cukrokból. A férfiak számára ez körülbelül 60 gramm, nőknek körülbelül 50 gramm naponta. Aki el szeretné kerülni a rejtett cukrokat az élelmiszerekben, figyelmesen kell olvasnia az összetevők listáját: az elfogyasztott cukor 83%-át anélkül juttatjuk szervezetünkbe, hogy tudnánk róla. Még a sós élelmiszerekben, snackekben, öntetekben, szószokban is előfordulhat az édesítőanyag. A savanyúságok és a ketchup cukortartalma például kifejezetten magas lehet. Az édesítőszerekkel készült termékekhez is gyakran adnak cukrot, az íz javítása érdekében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük