Kezdőlap » Egészséges életmód » Egyre népszerűbb a kókuszolaj: a tudatosan táplálkozók új kedvence

Egyre népszerűbb a kókuszolaj: a tudatosan táplálkozók új kedvence

A kókuszolaj egy rendkívül stabil, hőálló szerkezetű növényi olaj. 25°C-os hőmérséklet alatt szilárd állagú, fehéres színű: ebben az állapotban nevezzük kókuszzsírnak, de valójában a kétféle megnevezés ugyanazt az anyagot jelöli. A kókuszolajat elsősorban a konyhában használhatjuk, sütéshez, vagy főzéshez, de egyes kozmetikai termékekben is előfordul. Hajunk ápolására, például tápláló hajpakolás formájában, kitűnően alkalmas.

Mivel a kókuszolaj kifejezetten nagy mennyiségű telített zsírsavat tartalmaz – az arány körülbelül 90%-, évekig az egészségtelen zsiradékok közé sorolták. Ma már tudjuk, hogy a jó minőségű kókuszolaj csak a HDL-koleszterin (a “jó koleszterin”) szintjét növeli, ami védelmet nyújt például a szív-, és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.

Az egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt a kókuszolaj népszerűsége folyamatosan nő. Ma már a világszerte felhasznált növényi olajok mennyiségének körülbelül 8%-át teszi ki. A koleszterinszint jótékony szabályozása mellett a kókuszolaj számos egyéb előnnyel bír. Könnyen emészthető, például a vajjal ellentétben: ennek oka, hogy elsősorban közepes szénláncú zsírsavakat tartalmaz, így a többi telített zsírsavnál jóval könnyebben fel tudja dolgozni a szervezetünk.

A kókuszolaj vásárlásakor különösen fontos, hogy odafigyeljünk a minőségre: semmiképpen se válasszuk az iparilag keményített, hidrogénezett kókuszolajat. A hidrogénezés folyamata során a természetes zsírsavak transzzsírsavakká alakulnak, melyek egészségkárosító hatásúak lehetnek, és a szervezet LDL-koleszterinszintjét (a “rossz koleszterin”) is emelik. A transzzsírsavakat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása növeli a szívinfarktus, és az egyéb szív-, és érrendszeri megbetegedések kockázatát, illetve a cukorbetegség, és a túlsúly kialakulásának esélyét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük