Kezdőlap » Internet » Egyiptomi zavargások és az internet

Egyiptomi zavargások és az internet

Az internet kapcsán Egyiptomról 2011 januárjában hallhattunk. Az egyiptomi kormány utasította a szolgáltatókat az internet lekapcsolására. A szakértők szerint a világháló történetében ez volt az eddigi legsúlyosabb korlátozás. Egyiptom lakosságának több mint ¼-e, mintegy 23 millióan használták rendszeresen az internetet és annak szolgáltatásait. A Renesys – egy független internetszolgáltatókat rangsoroló elemző – szerint egyik napról a másikra Egyiptomban majdnem egyszerre állították le a külföldi lapok elérését.

Egy 2011-es februári cikk szerint az egyiptomi zavargásokat egy Google-alkalmazott segítette elő. Az egyiptomi hatóságok állítása szerint egy fiatal Google-alkalmazott hozta létre azt a Facebook oldalt, amely segített feltüzelni a The revolution of the youth of the Internet elnevezésű mozgalmat.
Az Origo oldalán olvasható 2013 január végi hírekben olvasható az “esemény” leírása, miszerint Egyiptomban péntek hajnalban megszűnt az Internet-szolgáltatás, így az ott élők vagy tartózkodók nem hogy használni nem tudták a világhálót, hanem teljes egészében eltűntek róla.

A Google egy olyan szolgáltatást hozott létre pillanatok alatt, amelyen keresztül a Twitterre rakhatják fel üzeneteiket az egyiptomiak anélkül, hogy internetet használnának mindeközben. Az egyiptomi hatóságok ellehetetlenítették az internet-használatot, és a mobiltelefon-szolgáltatást is napokra zavarták, akadályozták.
Az egyiptomi hatóságok tehát megfosztották az ott élőket a szabad véleménynyilvánítás jogától, illetve az információszabadságtól is. Az egyiptomiak elégedetlenek voltak az uralmon lévő elnökkel és kormányával, s így – az internet lekapcsolásával – lépett fel az államhatalom a zavargások ellen. Ez természetesen nem a legmegfelelőbb módja annak, hogy egy ország rossz helyzetét javítsák, hiszen az embereknek veleszületett joga véleményeik és nézeteik szabad közlése, valamint az információhoz jutás.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fasizmus az interneten

Tipikus internetes ellentmondásokról beszélhetünk akkor, mikor egy adott ország által legálisnak elfogadott téma egy másik …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük