Kezdőlap » Látnivalók » Egyiptomi italfogyasztás

Egyiptomi italfogyasztás

A Közel-keleten a kávéivás nemzeti hagyománynak számít. A helyi kávéházak messzemenően gondoskodnak azokról a férfiakról, akiknek kávézni, politizálni, „taulát” játszani, valamint keleti zenét hallgatni és „sisát” szívni szottyan kedvük. Habár a hagyományos költőiesség és magasröptű politika az otthonokba, hivatalokba költözött, a kávéivás hagyományos ceremóniája megmaradt. Az otthonokban, hivatalokban és a bazárokban lévő üzletekben is kínálnak sűrű, erős, ízletes főzetet. A török kávét finoman darált szemekből főzik apró edénybe. Amint a víz elkezd forrni, a kávé sötét hab formájában feljön a felszínre, és hihetetlen aromájú illatot ont magából. A legnehezebb kávészemek a csésze fenekére süllyednek, a könnyebbek habot alkotnak a felszínen, itt ez a márkája a tökéletesre főzött kávénak. Bár a török kávé, mely Egyiptomban is népszerű, híres kesernyés ízéről, a mindenkori íz inkább a kávészemek nagyságától és pörkölésétől függ. Különféle változatokban készítik, az „ahwa száda” a fekete, az „ahwa aríha” a kissé édesített, az „ahwa mazbút mérsékelten édesített és az „ahwa zijáda” nagyon. A legtöbb hotelban viszont felszolgálnak presszókávét is.
A kávé mellett népszerű ital a tea. Egyiptomban először a helyi arabok szertartása volt, de rövid idő alatt az őslakosok is átvették ezt a szokást. Az italt tejjel, citrommal, cukorral vagy mézzel szervírozzák. A helyiek, illetve a beduinok általában sokkal inkább főzik a teaesszenciát, mint kiáztatják, és az erős főzetet üvegben árulják. Kávé mellett, frissítésként vacsora után gyakran a „sáj bin-na’ná’ ” nevű italt fogyasztják, mely menta tea, s úgy készül, hogy szárított mentát kevernek a tealevelekkel és ugyanúgy készítik, mint a szokásos teát.

A „kakáu bil-laban” a forró csokoládé helyi neve. A tél folyamán is bármikor beszerezhető. A „karkadé” élénkvörös helyi ital, áztatott, szárított hibiszkusz virágból. Az országban főként délen népszerű ital, ízlés szerint édesítve, hidegen vagy forrón fogyasztva, kiválóan nyugtatja az idegeket.

A palackozott víz – „majja ma’danijja” – általában az összes turisták által kedvelt környéken beszerezhető mind kicsi-, mind nagyüveges kiszerelésben. Az óvárosokban jeges vödörből szokás árulni. Élvezetes foglalatosság az országban a friss gyümölcslevek, „aszír”, beszerzése a kis bódéknál. A tulajdonos összekeveri, megdarálja az egész gyümölcsöket, egy kis jeget, cukrozott vizet ad hozzá, és utána pohárba szűri, az eredmény csaknem olyan mintha ambróziát fogyasztana a vásárló. A szezonális gyümölcsök közül általában eperből, mangóból, banánból készült préselt italok jól jönnek a nagy melegben. Az egyszerű gyümölcsleveken kívül találkozhatunk zöldséglevekkel is. Az uborka, sárgarépa és paradicsom ital is népszerű fogyasztásra. Az „aszír lamún” az Egyiptom-szerte ismert üdítő, a limonádé édesebb változata. Természetesen megtalálhatók a nyugati szénsavas üdítők is, azonban ezeket mind helyben palackozzák, ízük sokkal zamatosabb.
Noha a vallásos muszlimok tartózkodnak az alkoholfogyasztástól, az éttermekben, bárokban és néhány csemegeboltban azonban árusítanak sört, bort és tömény szeszes italokat. Az import sör és bor elég drága, de a helyi italok, könnyű sörök és borok jól mennek az ételekhez. A „zibíb”, a görög oúzo egyiptomi változata, ízletes akár jégkockával, akár vízzel hígítva, mint étkezés előtti koktél. Nem hasonlít ízében görög testvérére.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük