Kezdőlap » Látnivalók » Egyiptomi hang és fényjáték

Egyiptomi hang és fényjáték

Egyiptom az istenek, Egyiptom a piramisok, Egyiptom a mecsetek, Egyiptom a bazárok, Egyiptom a fáraók, Egyiptom a sivatagok, Egyiptom a napimádók és búvárok földje. Ezek mind együttesen adják azt a kimeríthetetlen vonzerőt, amivel tudósok, utazók, vagy csak egyszerű kíváncsiskodó turisták millióit csábítják ide, és kápráztatják el évente. “A civilizáció bölcsőjének” különleges attrakciója a hang- és fényjáték.
A gízai piramisoknál, a karnaki templomnál, Abu Szimbelnél, Philae szigetén egyaránt a szabadban gyönyörködhetünk az ókori kultúra és a modern technika ötvözéseként látható, és különböző nyelveken hallható szelíd show-műsorokban, ami szó szerint fénypontja az utazásnak:
Karnakban először a hatalmas oszlopok, torzó szobrok, obeliszkek, falmaradványok közt sétálva kápráztat el a fény-zene harmonikus, együttes játéka, majd a Szent-tó partján leülve várjuk a fejleményeket. A távolból lódobogást, fegyvercsörrenést hallani, amely egyre közelit, egyre félelmetesebben. A csata immár a templom melletti téren folytatódik, mígnem megérkezik az erősítés a messzeségből. Előbukkannak, mintha eddig hömpölygő ködfátyol takarta volna el őket. A romok között élet-halál harcot vívnak. Repkednek a nyilak, folyik a vér, szikráznak a pajzsok, test a testnek feszül. Egyszerre a sikolyok, a harci induló lágy muzsikává szelídül, az ellenség leteszi a fegyvert. Hatalmas üdvrivalgás közepette közeledik aranyozott, díszes lován a fővezér és kísérete ünnepelni a nagy diadalt. Egyiptom tovább virágzik.
A Királyok Völgyében eközben szomorú moraj hallik. A fáraó uralmának vége. Aranyszarkofágban hozzák a temetési szertartáshoz. Minden kész, hogy átléphessen a túlvilágra. Bebalzsamozott teste bebocsátásra vár Ozirisz birodalmába.
A fények egyszerűen, mégis hatásosan, összhangban a látvánnyal, örök emlékként zuhannak a szívünkbe . A valóságban mindezt úgy játsszák el, hogy egy lélek sincs a közönségen kívül, mégis mintha a világ összes színháza adna itt randevút, élethűek a „jelenetek”, a folytatásnak csupán a fantáziánk szab határt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Edinburgh vára – A skót szimbólum

Edinburgh városa felett egy sziklán emelkedik Skócia szimbóluma, Edinburgh vára. A kastély három részből áll. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük