Kezdőlap » Egészséges életmód » Egyik legrégebbi kultúrnövényünk, a banán

Egyik legrégebbi kultúrnövényünk, a banán

A legnagyobb banánültetvények Dél-, és Közép-Amerikában találhatóak. A 2-5 méter magas növényekről egész évben szüretelik a gyümölcsöt, még zöld, éretlen állapotban. A banán az utazás alatt érik meg. Eredetileg Ázsia délkeleti részéről származik: Thaiföldön és Malajziában már 7000 évvel ezelőtt termesztették, így az egyik legrégebbi kultúrnövénynek számít. Indiából került Afrikába, a dél-, és közép-amerikai termesztését portugál és spanyol hajósok kezdték el.

Száz különböző banánfajta létezik, két alapvető típus a gyümölcs-, vagy desszertbanán, és a főzőbanán. Európában szinte kizárólag az előbbi változatot forgalmazzák. Azonban a világ nagyobbik felében a főzőbanánnak van jelentősebb szerepe: Afrika, Dél-Amerika és Ázsia egyes részein alapvető tápanyagnak számít. Nyers állapotban nem élvezhető, az Európában kapható fajtákkal ellentétben.

A nyersen fogyasztható banánfajták is csak érett állapotban ajánlottak, a zöld, éretlen gyümölcs emésztési problémákat okozhat. Ezenkívül az érés során a vitamintartalom is növekszik. Bevásárlásnál érdemes aszerint döntenie, mennyi ideig tárolja a banánt: a zöldes árnyalatúak szobahőmérsékleten napokon belül éretté válnak, a sárga, érett banán azonnal fogyasztható, de hamar barnulni kezd. Az érés felgyorsítható, ha a banánt almák mellé helyezzük: az alma etilént ad le, mely az érési folyamatot gyorsítja.

Mióta a banán fontos exportcikké vált, Európában egész évben kapható, étrendünk állandó részét képezheti. Ha tudatosan szeretnénk vásárolni, a munkaerő és a környezet kizsákmányolását megakadályozni, válasszunk Fair Trade címkével ellátott banánt, és ha lehetőségünk van rá, keressük a bio termékeket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük