Kezdőlap » Hobbi » Egyetlen meteor okozott károkat.

Egyetlen meteor okozott károkat.

Egyetlen meteor okozott károkat.

Egyetlen meteor okozott károkat Oroszországban szűk egy hónappal ezelőtt, az orosz Ural hegység, Cseljabinszk városában. Cseljabinszkban heves robbanások hallatszottak, miközben a meteor átszáguldott a város felett.
A bolidának nevezett égitest – rendkívül erős fényű, tűzgömbszerű meteor – mintegy 15 méter átmérőjű volt, óránkénti 64 ezer kilométeres sebességgel hatolt be a légkörbe, és 19-24 kilométeres magasságban hullott darabokra hatalmas robbanás kíséretében február 15-én a Moszkvától 1500 kilométerre keletre fekvő Cseljabinszk felett. Az ekkor keletkezett lökéshullámok miatt 4715 épületben robbantak szét az ablakok.

A lakosság körében riadalmat keltett, kisebb károkat, és sérüléseket okozott a becsapódott asztreoida. Cseljabinszk felett, mintegy 12 km magasságban darabokra a hullott bolidának nevezett égitest.Az üvegdarabok, és szilánkok okozta sérülésekkel 1240 személyt kellett ellátniuk az orvosoknak a cseljabinszki régióban, közöttük 299 gyermeket. Minteggy 1200 személyt kellett ellátniuk az orvosoknak, ezek közül mintegy 220 gyerek volt, akik a helyi középiskolába jártak. Mintegy 4700 épületben robbantak szét az ablakok, amelynek a szilánkjai okoztak kisebb sérüléseket. Cseljabinszkban jelentősen megrongálódott a Dél-Uráli Állami Egyetem épülete is.

Az asztreoida mintegy 15m átmérőjű volt, és a becsapódás sebessége körülbelül 65000 km/óra lehetett.

Nagy várakozással voltak az orosz kutatók, mert oda prognosztizálták a becsapódást. Azóta mintegy 50 darab meteroitdarab került elő.

A Cseljabinszki régióban létrehozott operatív stáb közlése szerint a meteor egy darabja a Csebarkuljtól egy kilóméterre, egy víztározóba csapódott. Az első, múlt heti kutatóút alkalmával már több mint 50 meteoritdarab került elő, azok azonban aprók, fél-egy centiméteresek voltak

Mi a különbség az üstökös, és a meteroid között?

A Föld felszínére becsapódott meteroid, az szilárd anyagból álló kőtömeg, az üstökös, pedig a föld mellett elhaladó töbnyire nagy fénycsóvát maga után húzó fényjelenséggel járó jelenség.

Az aszteroidoknál kisebb, és a bolygóközi porszemcséknél nagyobb objektumok meteroidok. A Föld légkörébe kerülve, kölcsönhatásba kerülnek a levegő részecskéivel, aminek nyomán létrejön a meteor, vagy a köznyelvben hullócsillagként ismert fényjelenség. A rendkívül fényes meteorokat tűzgömbnek nevezik. Ha a meteroid nem ég el teljesen, és a bolygónk atmoszférájában eléri a Föld felszínét, akkor meteroitnak hívjuk

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük