Kezdőlap » Látnivalók » Egyetemi templom

Egyetemi templom

A pesti Egyetemi templom az V. kerületben található (Papnövelde utca 5-7.). A kéttornyos, barokk templom hajóját 1722-42 között, keleti tornyát 1768-ban, a nyugatit 1771-ben építették a pálosok. 1776-ban szentelték fel.

Tervezője máig vitatott: Mayerhoffer András, vagy az ifjú Fischer von Erlach, esetleg Donato Allio. Az templom építésének vezetője Drenker Mátyás volt 1729-ben bekövetkezett haláláig. Szerepét 1735-ig Mayerhoffer, majd Siegl Márton vette át. Ekkor a templomnak még csak a szentélye és oldalfalai álltak. Siegltől valók a boltozatok, a kórus, a tornyok és a pompás homlokzat. Homlokzatát a két szélső toronynak megfelelő, jón falpillérekkel tagolt mezőtől közrefogott középrész alkotja. Ezt háromszögű oromzat zár le, tetején Szent Pál és Szent Antal remeték szobra, pálmafa és középen Szűz Mária kőszobra áll.

Kapuzata oszlopokkal szegett, többször golyvázott párkányzatú, gazdag fonatdíszes attikával, vázákkal, szobrokkal. A kapuív zsíróköve címerpajzs, melyet félmeztelen férfialak tart. Gazdagon faragott tölgyfa kapuszárnyait pálos szerzetes készítette.

A teremtemplomot boltozatok fedik, a fő térhez kétoldalt kápolnák csatlakoznak. Főoltára gazdag kialakítású (1746), Mária születését ábrázoló szoborcsoportozattal, Remete Szent Pál és Antal szobrával. Ez utóbbiak Hebenstreit József művei. Az oltárépítmény közepén a czestochowai kegykép (Fekete Madonna) másolata áll rézlemezen, az 1720 körüli évekből. A mennyezeti freskókat Johann Bergl készítette (1776). A kápolnákban is Bergl-freskók vannak; a díszítőfestés is az ő műve.

A szentélyben levő ülőpadok faragványait Hebenstreit József készítette. A templom szószéke a magyarországi barokk művészet egyik legkiemelkedőbb alkotása, mellvédjén az erényeket, hangvetőjén Krisztus feltámadását szimbolizáló szobordíszekkel. Fokozza a műemlék értékét a sekrestye faragott szekrénye, és egy 18. század második feléből való intarziás diófa szekrény (pálos munkák, mint általában a templom sok fa domborműve).

A templomot Achan János (1857-58) és Lechner Jenő (1924-26) renoválta, a II. világháború után a Műemlék-felügyelőség. A templom melletti pálos kolostort II. József 1782-ben kelt rendelete értelmében feloszlatták. Ezután a kolostorépület Központi Papnevelő Intézet otthona lett, a templom pedig a budapesti egyetemi ifjúság lelkipásztori gondozását látta el. A templom igazgatója az intézet mindenkori rektora.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük