Kezdőlap » Karrier » Egyéni vállalkozás

Egyéni vállalkozás

Aki egyéni vállalkozó szeretne lenni, annak először is meg kell győződnie arról, hogy ez mivel jár, mi kell hozzá, és fontos az is, hogy ki és miért nem lehet egyéni vállalkozó.
Az egyéni vállalkozás egy gazdasági tevékenység, amit minden cselekvőképes, belföldön állandó lakhellyel rendelkező, valamint az egyéni vállalkozás jogából ki nem zárt állampolgár folytathat, saját nevében és kockázatára, rendszeres haszonszerzés céljából. Többféle tevékenységi területen, valamint több telephelyen és létszámkorlátozás nélkül, persze bejelentés alapján lehet gyakorolni. Feltétele, a vállalkozói igazolvány kitöltése, igénylése. A vállalkozásban, legalább egy olyan személynek kell közreműködnie, akinek törvényes képesítése van, de erre is csak akkor van szükség, ha az egyéni vállalkozás tevékenysége képesítéshez kötött. Külföldi állampolgár is csinálhat egyéni vállalkozást Magyarországon, de csak az EGT tagállamainak polgárai, vagyis az Európai Gazdasági Térség polgárai. Ezek közé tartozik például az Európai Unió összes tagállama, a Norvég Királyság, az Izlandi Köztársaság és a Lichtensteini Nagyhercegség is.

Magyarországon sem lehet bárki egyéni vállalkozó. Ennek komoly feltételei vannak, amiket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Például, aki bűncselekményt követett el és szabadságvesztésre ítélték, akit a bíróság eltilt valamely foglalkozás alól, aki valamilyen gazdasági társaságnak felelős tagja, és akinek a már korábban kiadott vállalkozói igazolványát visszavonták bármilyen oknál fogva, nem lehet egyéni vállalkozó. Ahogyan nem lehet az sem, akinek adóhátralék, illetve nyugdíjjárulék tartozása van.
Ha alanyunkra egyik sem vonatkozik, és minden feltétele megvan annak, hogy egyéni vállalkozásba kezdjen, tudnia kell azt is, hogy mi kell ennek a tevékenységnek a gyakorlásához. Először is, mint már korábban említettem, csak vállalkozói igazolvány birtokában végezhető. Egy személy csak egy vállalkozói igazolványt kaphat, de azzal több tevékenységet is folytathat, valamint több telephelyet is fenntarthat. Mezőgazdasági termelőtevékenységhez nincs szükség az igazolványra. Ahhoz, hogy alanyunk az igazolványát kiválthassa, nem kell mást tennie, csak hivatalos okmányaival elmenni az okmányirodába.

Ez körülbelül tízezer forintba kerül, és kell hozzá az erkölcsi bizonyítvány is, valamint egy nyilatkozat, hogy nincs eltiltva az adott tevékenységtől. Nagyjából harminc nap múlva adják ki, ha minden jól lett kitöltve, de nagyon fontos, hogy ez is okiratnak minősül, tehát a vállalkozó nem írhat, és nem is javíthat bele. A későbbiekben, ha a vállalkozó úgy dönt, hogy meg szeretné szüntetni, akkor semmi akadálya, visszaadhatja az igazolványát. Más okból is megszűnhet a vállalkozói tevékenység, például ha a vállalkozó elhalálozik, vagy cselekvőképességét elveszíti, illetve ha az igazolványát a törvényben meghatározott okok miatt visszavonják.
Mindezeket figyelembe véve, máris elkezdhetjük egyéni vállalkozói tevékenységünket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ki a jó tanár?

Elkezdődött az újabb tanév, és a tömegközlekedési eszközökön már lehet hallani, hogy „milyen hülye ez, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük