Kezdőlap » Karrier » Egy munkavállaló kötelezettségei

Egy munkavállaló kötelezettségei

A Munka Törvénykönyve alapján a munkaviszony, alá- és fölérendeltségi viszony. Ennek két résztvevője a munkavállaló és a munkáltató. Mindkét félnek vannak jogai és kötelezettségei.
A munkavállalónak kötelessége a munkaszerződésben megállapított időben és helyen, munkára képes állapotban megjelenni. A munkavállalónak munka előtt, valamint munka közben és után is kötelessége meggyőződni arról, hogy munkaeszközei biztonságos állapotban vannak, és azokat köteles rendeltetésszerűen használni, valamint ha kell, a karbantartási feladatokat el kell látnia.

Fontos a munkaruha viselése is. Erre azért is van szükség, mert lehet, hogy éppen egészségünket, vagy testi épségünket védi meg a ruházat. Persze vannak olyan munkahelyek, ahol nem szükséges munkaruha viselése. A munkavállaló a munkaterületén mindig őrizze meg a rendet és a tisztaságot, de legfőképp a fegyelmet. Szempont az is, hogy minden új ismeretet sajátítsunk el ahhoz, hogy munkákat a lehető legbiztonságosabban tudjuk elvégezni, valamint részt kell venni az összes olyan orvosi vizsgálaton, melyet az adott munkahely megkövetel. Ha olyasmit észlel a munkavállaló, mint például egy veszélyt jelentő üzemzavar, azonnal jelenteni kell, de eközben ha tudja, akkor a legjobb tudása szerint kell eljárnia annak megszüntetésében. Ha vele, vagy másik társával baleset történik, illetve rosszullét, vagy sérülés, azonnal jelenteni kell, illetve orvost kell hívni.

Fontos, hogy munkánkat mindig személyesen végezzük el, ha csak nem, az a feladat, hogy másokkal kell együtt dolgoznunk. De személyes munkánkat mindig a tőlünk elvárható legnagyobb odafigyeléssel végezzük. Ezért is fontos az, hogy a munkavállaló csak olyan munkát végezhet, amire egészségügyileg alkalmas, valamint rendelkezik az adott munkához megkövetelt tudással és szakértelemmel. Sosem szabad elfelejteni azt sem, hogy ha együtt kell működnie a munkavállalónak a kollégáival, akkor olyan magatartást kell tanúsítania, mellyel nem veszélyeztetheti a többiek egészségi állapotát, valamint a testi épségüket, és nem idézhet elő anyagi károsodást. Ha a munkáltató kijelöl számára bármiféle tanfolyamot, azon kötelezően részt kell vennie.
Minden utasítást követni kell, amit a munkáltató kiad nekünk, persze arra figyelni kell, hogy ezek mind jogszerűek legyenek. Akkor lehet jogszerű az utasítás, ha valóban az arra jogosult adja ki, valamint a munkaviszonnyal összefüggésben áll, és a megfelelő formában lett kiadva. A munkavállalónak minden esetben tudnia kell, hogy köteles megtagadni az utasítást, ha annak végrehajtásával más személy életét, egészségét, valamint testi épségét veszélyeztetheti. Akkor is köteles megtagadni az utasítást, ha annak elvégzésével bűncselekményt követ el, valamint szabálysértést valósíthat meg. Ilyenkor nem csak megtagadni köteles az utasítást, hanem azonnal jelenteni kell a hatóságoknál.
A munkavállaló kötelezettségei közé tartozik elég gyökeresen a titoktartási kötelezettség is, továbbá a munkavállalónak kötelessége akkor is elvégezni a rá bízott feladatot, ha nem a munkaszerződésben meghatározott helyen és/vagy időben kell azt megtennie, mert előfordulhat, hogy átirányítják, vagy kirendelik valahová.
Mielőtt esetleg másik munkahelyen is munkát vállal valaki, köteles a munkáltatójának bejelenteni azt.
Van néhány feltétel, amikor a munkavállaló mentesül a munkavégzés kötelezettségei alól. Például ilyen az állampolgári kötelezettség teljesítése, mikor a munkáltató távolléti díjat fizet, és ilyen az is, ha a munkavállalónak közeli hozzátartozója elhalálozik, és ebben az esetben is távolléti díjat fizet a munkáltató. Szintén ide sorolhatjuk az ideiglenes keresőképtelenséget, tehát munkavállalónk beteg, vagy megsérült, ilyenkor őt a táppénz illeti meg, de ha csak orvosi vizsgálatra kellett mennie, akkor a munkáltató itt is távolléti díjat fizet. Ha a munkavállaló véradásra megy, ami legalább négy órát vesz igénybe, a munkaadó szintén távolléti díjat fog fizetni.
Ezeket a kötelességeket mindenképpen figyelembe kell vennie a munkavállalónak, mert ha nem teljesíti őket, az a munkájának elvesztésével is járhat. Többnyire ezek mind olyan dolgok, melyek könnyen teljesíthetőek, nem igényelnek nagyobb erőfeszítést.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tanuljunk könnyen idegen nyelvet?

Idegen nyelvtudásra a legkülönfélébb okok miatt lehet szüksége az embereknek. Van, aki csak hobbiból tanul …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük